Wykonanie
Gdy
brzoskwinia będzie bardzo dojrzała a
mleko bardzo zimne . Taki chłodnik znakomicie orzeźwi. Jest lekki i pyszny, lubią go dzieciaki i dorośli - zapewniam!
składniki na 1 porcję:1 duża, dojrzała
brzoskwinia0,5 szklanki
mleka2-3 łyżki
śmietany jogurtowej 9% albo bardzo gęstego
jogurtu naturalnego1 płaska łyżeczka
cukru (jeśli
owoc jest bardzo słodki, można zrezygnować z
cukru)0,5 łyżeczki
soku z cytryny2 łyżki
cynamonowych grzaneczek1 łyżka posiekanej, kandyzowanej
żurawinysposób przygotowania :
Owoc sparzyłam, obrałam ze skórki i pokroiłam na kawałki usuwając pestkę. Przełożyłam do wysokiego naczynia, wlałam
sok z cytryny,
mleko,
śmietanę, dodałam
cukier i zmiksowałam. Przelałam na schłodzony (wystarczy kilka minut w zamrażalniku) talerz, posypałam cynamonowymi grzaneczkami i
suszoną żurawiną, i natychmiast podałam. Można nie dodawać
cukru do zupy a oprószyć na talerzu odrobinką
cukru pudru.Prawda, że szybko się robi? Pyszny chłodnik na upalny dzień!Żeby zrobić grzaneczki potrzebowałam:2
bułki grahamki (albo
kajzerki, albo 5-6 kromek
bułki wrocławskiej)2 łyżki
masła1 łyżka mielonego
cynamonu1 - 2 łyżki
cukru pudruA robi się bardzo łatwo. Bułeczki pokroiłam na kromki a następnie w kosteczkę, przesypałam do miski.
Masło roztopiłam i
skropiłam nim równomiernie kawałki
bułki.
Cukier i
cynamon zmieszałam i posypałam nim
bułkę, dokładnie wszystko wymieszałam. Kawałeczki wysypałam pojedynczą warstwą na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiłam na kilka minut do nagrzanego do 180st.C piekarnika. Trzeba pilnować bo szybko się rumienią a
cukier łatwo się pali.Takie grzanki można podawać po przestudzeniu jako dodatek do zup
mlecznych,
owocowych, chłodników z
owocami, sałatek
owocowych. Dzieciaki je uwielbiają! Nie wykorzystane tego samego dnia można przesypać do szczelnego pojemnika i przechowywać przez kilka dni, najlepiej w lodówce.