Wykonanie
Ciasta wydawało mi się jakoś wcale nie dużo więc zaplotłam jedną
chałkę. Nie wiem o czym ja wtedy myślałam ! Przecież to rośnie i to bardzo ! W efekcie
chałka ledwo zmieściła się na blasze piekarnika i to ułożona po przekątnej ! Wyszło chalisko a nie subtelna chałeczka, ale i tak zjedliśmy ją bardzo szybko.

czas przygotowania : ok. 3 godzinskładniki na 1 dużą albo 2 nieco mniejsze
chałki:mała kostka
drożdży 42 g - dałam całą, ale 40 g wystarczyok. 3,5 szkl.
mąki pszennej wrocławskiej (szkl. poj. 250 ml) - trochę więcej jak 1/2 kgok. 200 ml ciepłego
mleka6 łyżek
cukru1/3 łyżeczki
soli1
jajko50g stopionego
masła1
żółtkosposób przygotowania:
drożdże wkruszyłam do kubka, dodałam 1 łyżkę
cukru, 2 łyżki
mąki i ciepłe, ale nie gorące
mleko, wymieszałam i odstawiłam na 10-15 min..
Mąkę przesiałam z
solą, dodałam pozostały
cukier, podrośnięty rozczyn, i roztrzepane
jajko, zarobiłam ciasto i wyrabiając dolałam przestudzone
masło. Wyrabiałam ciasto aż odchodziło od ścianek miski i dłoni czyli ok. 10-15 min. Przykryłam miskę ściereczką i odstawiłam na ok. 1 godzinę aż podwoiło swoją objętość. Następnie zagniotłam je ponownie i podzieliłam na 4 równe części. Z każdej uformowałam wałeczek, zlepiłam je razem z jednego końca i zaplotłam - pierwszy z lewej strony podkładamy pod dwa następne pod spód i nakładamy na wierzch tego najbliższego po lewej; następnie pierwszy z prawej podkładamy pod spód dwóch splecionych i nakładamy na wierzch tego najbliższego po prawej - czynności powtarzamy do końca wałeczków.

Końce zlepiłam zaginając je nieco pod spód.
Chałkę przełożyłam na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryłam ściereczką i odstawiłam na ok. 30 min. żeby podrosła. Wierzch posmarowałam
żółtkiem roztrzepanym z 1 łyżeczką
mleka i wstawiłam do piekarnika na ok. 30 min.. w temp. 200st. C..Gdyby wierzch zanadto się rumienił można przykryć ją delikatnie arkuszem papieru do pieczenia. Ja zrobiłam jedną dużą, długą
chałkę, ale podanej ilości składników z powodzeniem wyjdą 2 mniejsze i tak radzę zrobić :-)Zdjęcia jak dokładnie zapleść taką
chałkę znajdziecie TUTAJ