ßßß Cookit - przepis na Najlepsza chałka domowa

Najlepsza chałka domowa

nazwa

Wykonanie

Ciasta wydawało mi się jakoś wcale nie dużo więc zaplotłam jedną chałkę. Nie wiem o czym ja wtedy myślałam ! Przecież to rośnie i to bardzo ! W efekcie chałka ledwo zmieściła się na blasze piekarnika i to ułożona po przekątnej ! Wyszło chalisko a nie subtelna chałeczka, ale i tak zjedliśmy ją bardzo szybko.
czas przygotowania : ok. 3 godzin
składniki na 1 dużą albo 2 nieco mniejsze chałki:
mała kostka drożdży 42 g - dałam całą, ale 40 g wystarczy
ok. 3,5 szkl. mąki pszennej wrocławskiej (szkl. poj. 250 ml) - trochę więcej jak 1/2 kg
ok. 200 ml ciepłego mleka
6 łyżek cukru
1/3 łyżeczki soli
1 jajko
50g stopionego masła
1 żółtko
sposób przygotowania: drożdże wkruszyłam do kubka, dodałam 1 łyżkę cukru, 2 łyżki mąki i ciepłe, ale nie gorące mleko, wymieszałam i odstawiłam na 10-15 min.. Mąkę przesiałam z solą, dodałam pozostały cukier, podrośnięty rozczyn, i roztrzepane jajko, zarobiłam ciasto i wyrabiając dolałam przestudzone masło. Wyrabiałam ciasto aż odchodziło od ścianek miski i dłoni czyli ok. 10-15 min. Przykryłam miskę ściereczką i odstawiłam na ok. 1 godzinę aż podwoiło swoją objętość. Następnie zagniotłam je ponownie i podzieliłam na 4 równe części. Z każdej uformowałam wałeczek, zlepiłam je razem z jednego końca i zaplotłam - pierwszy z lewej strony podkładamy pod dwa następne pod spód i nakładamy na wierzch tego najbliższego po lewej; następnie pierwszy z prawej podkładamy pod spód dwóch splecionych i nakładamy na wierzch tego najbliższego po prawej - czynności powtarzamy do końca wałeczków.
Końce zlepiłam zaginając je nieco pod spód. Chałkę przełożyłam na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryłam ściereczką i odstawiłam na ok. 30 min. żeby podrosła. Wierzch posmarowałam żółtkiem roztrzepanym z 1 łyżeczką mleka i wstawiłam do piekarnika na ok. 30 min.. w temp. 200st. C..
Gdyby wierzch zanadto się rumienił można przykryć ją delikatnie arkuszem papieru do pieczenia. Ja zrobiłam jedną dużą, długą chałkę, ale podanej ilości składników z powodzeniem wyjdą 2 mniejsze i tak radzę zrobić :-)
Zdjęcia jak dokładnie zapleść taką chałkę znajdziecie TUTAJ
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2011/07/ale-chaa.html