ßßß
150 g herbatników50-80 g rozpuszczonego masła1 kg twarogu na sernik w wiaderku2 łyżki budyniu śmietankowegoszklanka cukru5 jajek2 łyżeczki ekstraktu waniliowego3 łyżki kakaoHerbatniki skruszyć w blenderze lub tłuczkiem na pył i połączyć z rozpuszczonym masłem.Masę zagnieść - ma przypominać mokry piasek i wyłożyć nią dno tortownicy o średnicy 21 cm.Twaróg delikatnie zmiksować z budyniem, a potem stopniowo po łyżce dodawać cukier dalej miksując.Wbijać jajka po kolei - kolejne dopiero, jak poprzednie dokładnie się zmiksuje.Dodać ekstrakt, zmiksować aż się połączy i masę rozdzielić na dwie miski.Do jednej cześći dodać kakao i zmiksować aż masa równo ściemnieje.Masę twarogową wylewać podobnie, jak robi się ciasto zebra, czyli: na środek wylewać większą łyżką najpier jasną część, potem wylać łyżkę ciemnej masy, znowu biała, potem ciemna i tak naprzemiennie aż skończą się nam masy.Sernik włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 st.C. - piec tak przez 15 minut.Następnie zmniejszyć temp. do 130 st.C. i piec jeszcze przez 1 , 5 godziny.Potem zostawić sernik w piekarniku, wyłączyć temp., a drzwiczki uchylić i zostawić tak najlepiej na całą noc.



W aranżacji na wielkanocnym stole.