Wykonanie
Jeszcze te 3 lata temu mama mówiła do mnie " ucz się, gotuj, piecz już teraz to może się nauczysz lepiej to robić niż ja ". Szczerze mówiąc? Udało się. Przy pieczeniu bardzo rzadko zdarzają mi się porażki, uwielbiam piec słodkości, ale boję się piec serników, " bo często opadają " (tak mówią), ale nie ten - ten jest idealny! Wyszedł przepiękny, zjawiskowy, ale też smakował rewelacyjnie - rozpływał się w ustach. Przepisy na inne serniki:sernik oreo bez pieczeniasernik
śmietankowysernik
dyniowysernik królewskisernik na zimno z
truskawkami .
150 g
herbatników50-80 g rozpuszczonego
masła1 kg
twarogu na sernik w wiaderku2 łyżki budyniu
śmietankowegoszklanka
cukru5
jajek2 łyżeczki ekstraktu
waniliowego3 łyżki
kakaoHerbatniki skruszyć w blenderze lub tłuczkiem na pył i połączyć z rozpuszczonym
masłem.Masę zagnieść - ma przypominać mokry piasek i wyłożyć nią dno tortownicy o średnicy 21 cm.
Twaróg delikatnie zmiksować z
budyniem, a
potem stopniowo po łyżce dodawać
cukier dalej miksując.Wbijać
jajka po kolei - kolejne dopiero, jak poprzednie dokładnie się zmiksuje.Dodać ekstrakt, zmiksować aż się połączy i masę rozdzielić na dwie miski.Do jednej cześći dodać
kakao i zmiksować aż masa równo ściemnieje.Masę
twarogową wylewać podobnie, jak robi się ciasto zebra, czyli: na środek wylewać większą łyżką najpier jasną część,
potem wylać łyżkę ciemnej masy, znowu biała,
potem ciemna i tak naprzemiennie aż skończą się nam masy.Sernik włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 st.C. - piec tak przez 15 minut.Następnie zmniejszyć temp. do 130 st.C. i piec jeszcze przez 1 , 5 godziny.
Potem zostawić sernik w piekarniku, wyłączyć temp., a drzwiczki uchylić i zostawić tak najlepiej na całą noc.
W aranżacji na wielkanocnym
stole.