ßßß
ciasto:1 i 3/4 szklanki mąki3/4 szklanki ciepłej wody2 łyżeczki suchych drożdży2 łyżeczki oliwy3/4 łyżeczki soli1/4 łyżeczki cukrusos pomidorowy:400 ml passaty pomidorowejłyżka oliwycebulasól, pieprzbazylia/oregano2 ząbki czosnkudodatki :starty żółty ser2/3 gruszkicamembert wędzonyczerwona cebulakilka orzechów włoskichprosciuttozioła prowansalskieWszystkie składniki na ciasto razem wyrobić i odstawić na godzinę w ciepłym miejscu.W tym czasie w rondlu rozgrzać oliwę, dodać posiekaną drobno cebulę i ząbki czosnku - podsmażyć.Dolać passatę pomidorową, doprawić solą, pierzem i ziołami.Gotować aż sos zgęstnieje - wystudzić.Ciasto ponownie wyrobić, następnie wywałkować na dwa placki, jak najcieniej - przełożyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (jeśli mamy kamień do pieczenia pizzy to wywałkowane pizze położyć na drewnianej łopatce/desce wysypanej mąką).Na cieście rozsmarować sos pomidorowy, który przykryć warstwą startego sera.Układać dodatki - plasterki gruszek i cebuli, kawałki camemberta, szynkę prosciutto i rozsypać kilka orzeszków włoskich oraz zioła prowansalskie .Piec przez 15 minut w temp. 200 st.C, a przez 5 minut podpiec przy funkcji grilla.



