Wykonanie
Uwielbiam wspólne gotowanie, każdy pomocnik jest mile widziany w mojej kuchni. Mamy taki swój zwyczaj, że pizzę przygotowujemy zawsze razem z Pawłem. Tym razem zaprosiłam do zabawy również rodziców. Razem z mamą wybrałam się na zakupy do Intermarche, który był sponsorem gotowania, a gdzie dostałam dobrej jakości składniki. Wszyscy przygotowaliśmy składniki do pizzy, tata zagniatał i wałkował ze mną ciasto, mama przygotowywała
sos pomidorowy, a
potem ze mną układała składniki na pizzy. Wszyscy byliśmy w
mące i było wesoło :). Przygotowaliśmy jesienną pizzę.

ciasto:1 i 3/4 szklanki
mąki3/4 szklanki ciepłej
wody2 łyżeczki suchych
drożdży2 łyżeczki
oliwy3/4 łyżeczki
soli1/4 łyżeczki
cukrusos pomidorowy:400 ml passaty pomidorowejłyżka
oliwycebulasól,
pieprzbazylia/oregano2 ząbki
czosnkudodatki :starty
żółty ser2/3
gruszkicamembert wędzony
czerwona cebulakilka
orzechów włoskichprosciutto
zioła prowansalskieWszystkie składniki na ciasto razem wyrobić i odstawić na godzinę w ciepłym miejscu.W tym czasie w rondlu rozgrzać
oliwę, dodać posiekaną drobno
cebulę i ząbki
czosnku - podsmażyć.Dolać passatę
pomidorową, doprawić
solą, pierzem i
ziołami.Gotować aż sos zgęstnieje - wystudzić.Ciasto ponownie wyrobić, następnie wywałkować na dwa placki, jak najcieniej - przełożyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (jeśli mamy kamień do pieczenia pizzy to wywałkowane pizze położyć na drewnianej łopatce/desce wysypanej
mąką).Na cieście rozsmarować
sos pomidorowy, który przykryć warstwą
startego sera.Układać dodatki - plasterki
gruszek i
cebuli, kawałki
camemberta,
szynkę prosciutto i rozsypać kilka
orzeszków włoskich oraz
zioła prowansalskie .Piec przez 15 minut w temp. 200 st.C, a przez 5 minut podpiec przy funkcji grilla.




