Wykonanie
Ostatnio przygotowałam naleśniki z musem
malinowym wykorzystując moją nową patelnię do naleśników Rialto z włoskiej firmy Ballarini . Patelnia jest wysokiej jakości, ma średnicę 25 cm i jest odpowiednio płytka, dzięki
czemu przygotujemy naleśniki i placki z łatwością. Powłoka patelni wzmacniania jest warstwą ceramiczną, co zwiększa jej wytrzymałość i odporność na uszkodzenia (zarysowania). Naleśniki nie przywierają - nawet jeśli smażymy je bez tłuszczu, patelnię czyści się błyskawicznie, a do tego jest bezpieczna dla zdrowia, bo nie zawiera związków niklu i metali ciężkich. Patelnia Rialto wykonana jest z kutego aluminium (szybkie, równomierne nagrzewanie i utrzymywanie ciepła) oraz posiada wygodną i nienagrzewającą się rączkę.Od teraz przygotowywanie naleśników będzie dla mnie przyjemnie :). Zapraszam na naleśniki z musem
malinowym.

naleśniki :2 szklanki
mleka1 i 1/4 szklanki
mąkijajko2 łyżki
oleju2 łyżki
cukru400 g
malin2 łyżki
cukru pudrułyżka
soku z cytrynyserek homogenizowanyświeża
miętaSkładniki na naleśniki zmiksować ze sobą dokładnie.Zostawić ciasto, aby odpoczęło na 30 minut.
Maliny zmiksować przy użyciu blendera z dodatkiem
cukru pudru i
soku z cytryny, a następnie przetrzeć przez sito w celu pozbycia się pesteczek.Mus malinowy włożyć do lodówki.Na rozgrzanej patelni można rozsmarować niewielką ilość
oleju, a następnie wylać na nią chochelkę ciasta, tak by równo pokryła całą patelnię.Smażyć naleśniki z dwóch stron do lekkiego zrumienienia - my lubimy bardzo jasne.Gotowe naleśniki przełożyć na talerz i podawać polane musem
malinowym z kleksem z
serka homogenizowanego oraz ozdobić
miętą.



