Wykonanie
Kolejna wariacja na temat placków, tym razem w wersji z
serem. Bardzo smaczne połączenie. Syte, proste i szybkie w wykonaniu. Świetnie smakują na ciepło z
dżemami, polewami itp., jak i na zimno. Przepis przeze mnie zmodyfikowany a pochodzi z miesięcznika "
Olivia " .

Składniki : ( na 1 - 2 osoby, proponuję od razu zrobić z podwójnej porcji )250 g
białego sera ( ja użyłam półtłustego w kostce do pierwszej porcji a do drugą porcję zrobiłam na quarku. Obydwa świetnie się tu nadają )2
jaja6 dag
cukru pudru ( u mnie kryształ )10 dag
mąki100 ml
mlekałyżka
soku z cytryny ( niekoniecznie )
olej do smażeniaDo miski wkładamy
ser i
jaja, miksujemy. Cały czas mieszając dodajemy
cukier,
mąkę ( ja swoją wcześniej przesiałam ),
mleko i
sok z cytryny. Mieszamy do połączenia składników w jednolitą masę. Patelnię rozgrzewamy, smarujemy
olejem za pomocą pędzelka. Łyżką wykładamy ciasto i smażymy placuszki na złoty kolor z obu stron.* W przypadku kiedy będziecie używać
sera quark uważajcie na konsystencję. Jeśli ciasto będzie za gęste dodajcie stopniowo
mleka. Uwaga żeby nie było zbyt leiste.Smacznego :)