ßßß
400-500 g mrożonych truskawek2 galaretki + 500 ml wrzącej wodypół litra śmietanki 30%3 łyżki cukru pudru500 ml śmietanki 36%2 łyżki cukru pudru2-3 truskawki500 g truskawek2 opakowania podłużnych biszkoptówDwie galaretki rozpuścić w gorącej wodzie i zostawić do ostudzenia do temp. pokojowej.Lekko rozmrożone truskawki (mogą być zimne) zmiksować blenderem na mus.Ubić śmietankę kremówkę na sztywno razem z cukrem pudrem.Wymieszać galaretkę z musem truskawkowym, a następnie całość przelać do ubitej śmietanki i wymieszać.Masę przelać do tortownicy o średnicy 21 cm (może być mniejsza, masa będzie wyższa) i włożyć do lodówki na min. kilka godzin, a najlepiej całą noc.Następnie ubić śmietankę z cukrem pudrem na sztywno (w razie problemu warto dodać śmietan-fix) oraz dodać 2-3 zmiksowane na mus truskawki (krem się zaróżowi).Zdjąć rant tortownicy z naszego tortu, na wierzchu wyłożyć 3/4 masy śmietankowej, resztą wysmarować boki tortu.Każdą truskawkę przekroić na 3 plastry w długość i układać na wierzchu - zaczynając od zewnątrz, a kończąc w środku.Do brzegu tortu przyczepić biszkopty - można je dociąć, a następnie zawiązać wstążką.Przechowywać w lodówce.


