Wykonanie
Z okazji Dnia Dziecka życzę Wam moi czytelnicy by każdy z Was patrzył na świat otwartością dziecięcą.U nas mija właśnie rok od pewnego nieszczęśliwego wypadku i dziękuję Bogu, że
mogę mieć moją Mamę wciąż blisko siebie. Wspólnie, więc świętujemy i zapraszamy na tort
truskawkowy na zimno. Na zdjęciach znajduje się też bukiet kwiatów, który wygrałam dla Mamy od Pracowni Florystycznej Alexa (Gdańsk Łostwice).Ostatnio przygotowałam ten tort w trudniejszym wydaniu,(tort
truskawkowy), a dzisiaj polecam łatwiejszą i bardzo efektowną jego wersję. Dla dzieci sprawdzi się też:tort motyl
truskawkowe igloo
jogurtowe ciasto z
truskawkami .
400-500 g mrożonych
truskawek2
galaretki + 500 ml wrzącej
wodypół litra
śmietanki 30%3 łyżki
cukru pudru500 ml
śmietanki 36%2 łyżki
cukru pudru2-3
truskawki500 g
truskawek2 opakowania podłużnych
biszkoptówDwie
galaretki rozpuścić w gorącej wodzie i zostawić do ostudzenia do temp. pokojowej.Lekko rozmrożone
truskawki (mogą być zimne) zmiksować blenderem na mus.Ubić
śmietankę kremówkę na sztywno razem z
cukrem pudrem.Wymieszać
galaretkę z musem
truskawkowym, a następnie całość przelać do ubitej
śmietanki i wymieszać.Masę przelać do tortownicy o średnicy 21 cm (może być mniejsza, masa będzie wyższa) i włożyć do lodówki na min. kilka godzin, a najlepiej całą noc.Następnie ubić
śmietankę z
cukrem pudrem na sztywno (w razie problemu warto dodać
śmietan-fix) oraz dodać 2-3 zmiksowane na mus
truskawki (krem się zaróżowi).Zdjąć rant tortownicy z naszego
tortu, na wierzchu wyłożyć 3/4 masy śmietankowej, resztą wysmarować boki
tortu.Każdą
truskawkę przekroić na 3 plastry w długość i układać na wierzchu - zaczynając od zewnątrz, a kończąc w środku.Do brzegu
tortu przyczepić
biszkopty - można je dociąć, a następnie zawiązać wstążką.Przechowywać w lodówce.