ßßß Cookit - przepis na Tort truskawkowy na zimno

Tort truskawkowy na zimno

nazwa

Wykonanie

Z okazji Dnia Dziecka życzę Wam moi czytelnicy by każdy z Was patrzył na świat otwartością dziecięcą.
U nas mija właśnie rok od pewnego nieszczęśliwego wypadku i dziękuję Bogu, że mogę mieć moją Mamę wciąż blisko siebie. Wspólnie, więc świętujemy i zapraszamy na tort truskawkowy na zimno. Na zdjęciach znajduje się też bukiet kwiatów, który wygrałam dla Mamy od Pracowni Florystycznej Alexa (Gdańsk Łostwice).
Ostatnio przygotowałam ten tort w trudniejszym wydaniu,(tort truskawkowy), a dzisiaj polecam łatwiejszą i bardzo efektowną jego wersję. Dla dzieci sprawdzi się też:
tort motyl
truskawkowe igloo
jogurtowe ciasto z truskawkami .
400-500 g mrożonych truskawek
2 galaretki + 500 ml wrzącej wody
pół litra śmietanki 30%
3 łyżki cukru pudru
500 ml śmietanki 36%
2 łyżki cukru pudru
2-3 truskawki
500 g truskawek
2 opakowania podłużnych biszkoptów
Dwie galaretki rozpuścić w gorącej wodzie i zostawić do ostudzenia do temp. pokojowej.
Lekko rozmrożone truskawki (mogą być zimne) zmiksować blenderem na mus.
Ubić śmietankę kremówkę na sztywno razem z cukrem pudrem.
Wymieszać galaretkę z musem truskawkowym, a następnie całość przelać do ubitej śmietanki i wymieszać.
Masę przelać do tortownicy o średnicy 21 cm (może być mniejsza, masa będzie wyższa) i włożyć do lodówki na min. kilka godzin, a najlepiej całą noc.
Następnie ubić śmietankę z cukrem pudrem na sztywno (w razie problemu warto dodać śmietan-fix) oraz dodać 2-3 zmiksowane na mus truskawki (krem się zaróżowi).
Zdjąć rant tortownicy z naszego tortu, na wierzchu wyłożyć 3/4 masy śmietankowej, resztą wysmarować boki tortu.
Każdą truskawkę przekroić na 3 plastry w długość i układać na wierzchu - zaczynając od zewnątrz, a kończąc w środku.
Do brzegu tortu przyczepić biszkopty - można je dociąć, a następnie zawiązać wstążką.
Przechowywać w lodówce.
Źródło:http://www.dusiowakuchnia.pl/2014/06/tort-truskawkowy-na-zimno.html