Wykonanie
Jest pewien cudowny sklep w
Krakowie - żałuję, że na drugim końcu Polski, ale cieszę się ze sklepu online.
Mowa o najsłodszym sklepie - beetlebits.pl - pełnym akcesoriów i dodatków do pieczenia. Do wyboru do koloru, dla mnie istny raj! Logo nawet mają genialny - żuczek z babeczką :) (powinnam coś takiego
mieć jako biolog kulinarny :) ). Jeśli spragnieni jesteście papilotek w panterkę, różyczki, sowy czy ażurowwych to zajrzyjcie tutaj - obawiam się tylko, że na tym zakupy się nie skończą :)
babeczki :300 g
mąki pszennej130
gcukru pudruczubata łyżeczka
proszku do pieczeniajajkoszklanka
maślanki60 ml
oleju2 łyżeczki kwiatów lawendydwie garście
borówek (100-150 gram)krem :250 g
mascarpone300 ml
śmietany kremówki 30%łyżka
cukru pudruewentualnie:
śmietan fix i odrobinę fioletowego barwnikukilka
borówek i posypki do dekoracjiPrzygotowanie babeczek:
Mąkę wymieszać z
cukrem pudrem,
proszkiem do pieczenia i lawendą.W oddzielnej misce rozmieszać
jajko z
maślanką i
olejem.Zawartość miski z płynami przelać do suchych składnikach i wymieszać krótką łyżką.Dodać
borówki, delikatnie przemieszać.Nakładać do papilotek lub foremek silikonowych do 3/4 wysokości.Piec 25 minut w temp. 190 st.C.Wykonanie kremu:
Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z
cukrem pudrem (w upale warto dodać
śmietan fix).Dodać
mascarpone i ewentualnie fioletowy barwnik, wymieszać mikserem na najmniejszych obrotach chwilę.Krem przełożyć do rękawa i wyciskać na ostudzone babeczki.Babeczki udekorować
borówkami i posypkami.
Przy przygotowaniu tych babeczek użyłam:papilotek "miłość marynarza"różowych perełekkolorowych serduszek i kwiatuszkówfioletowy barwnik w proszku .Dziewczyny z Beetlebits zapraszają w
Krakowie też na warsztaty np. z dekorowania babeczek.