ßßß
babeczki :300 g mąki pszennej130 gcukru pudruczubata łyżeczka proszku do pieczeniajajkoszklanka maślanki60 ml oleju2 łyżeczki kwiatów lawendydwie garście borówek (100-150 gram)krem :250 g mascarpone300 ml śmietany kremówki 30%łyżka cukru pudruewentualnie: śmietan fix i odrobinę fioletowego barwnikukilka borówek i posypki do dekoracjiPrzygotowanie babeczek:Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i lawendą.W oddzielnej misce rozmieszać jajko z maślanką i olejem.Zawartość miski z płynami przelać do suchych składnikach i wymieszać krótką łyżką.Dodać borówki, delikatnie przemieszać.Nakładać do papilotek lub foremek silikonowych do 3/4 wysokości.Piec 25 minut w temp. 190 st.C.Wykonanie kremu:Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem (w upale warto dodać śmietan fix).Dodać mascarpone i ewentualnie fioletowy barwnik, wymieszać mikserem na najmniejszych obrotach chwilę.Krem przełożyć do rękawa i wyciskać na ostudzone babeczki.Babeczki udekorować borówkami i posypkami.


Przy przygotowaniu tych babeczek użyłam:papilotek "miłość marynarza"różowych perełekkolorowych serduszek i kwiatuszkówfioletowy barwnik w proszku .Dziewczyny z Beetlebits zapraszają w Krakowie też na warsztaty np. z dekorowania babeczek.