Wykonanie
Pod tym
linkiem można na nią głosować w konkursie Almette ;)https://apps.facebook.com/inspirujacy-smak/recipe/index/id/65Inspiracja do tego dania przyszła od naszych słowackich sąsiadów.Wszystko zaczęło się od tubki czosnkowej pasty przywiezionej nam z tamtej okolicy w prezencie.Pomyślałam sobie... co by z nią tu zrobić... i wymyśliłam, to, co było wymyślone już dawno, a jednak troszkę pozmieniałam.Pasty oczywiście ostatecznie nie użyłam, a zastąpiłam ją czymś dużo bardziej.. puszystym!
Serkiem Almette z
czosnkiem niedźwiedzim.3 litry
wywaru z kurczaka2 główki
czosnku3 kromki
chleba3 średnie
ziemnaki1 opakowanie
serka Almette z
czosnkiem niedźwiedzim1 surowe
jajkotwardy
ser żółtytłuszcz do smażenia
przyprawa uniwersalna do zup
natka pietruszkiCzosnek przeciskamy przez praskę i zezłacamy na niewielkiej ilości
oleju. W wywarze
kurczaka, doprawionym
przyprawą uniwersalną, gotujemy do miękkości pokrojone w kostkę
ziemniaki, po czym całość miksujemy.Do gładkiego
wywaru przekładamy podsmażony
czosnek i podgotowujemy kilka chwil.
Jajko roztrzepujmy widelcem i przelewamy do wrzącej zupy ciągle mieszając.Puszysty
serek Almette przekładamy do sporej miseczki i dokładnie rozrabiamy z jedną wazową łyżką ciepłej, ale nie wrzącej zupy.Masę przelewamy do garnka i łączymy płyn z puszystą zaprawą.Doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem.Z kromek
chleba odkrajamy skórki, po czym kroimy je w małą kostkę i podsmażamy na masełku na złoty kolor.
Ser tarkujemy na dużych oczkach.Zupę z grzankami podajemy gorącą, posypaną
serem oraz posiekaną
natką pietruszki.Mniam!