ßßß Cookit - przepis na Bezglutenowe muffiny z brokułami i cheddarem

Bezglutenowe muffiny z brokułami i cheddarem

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam wszelkiego typu muffinki. Nie jem chleba, więc muffinki są dla mnie dobrą alternatywą. Łatwe w przygotowaniu, łatwe w transporcie, a w dodatku pyszne :)
porcja na 8 muffinek
100 g mąki ryżowej
50 g mąki amarantusowej
50 g mąki z ciecierzycy
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta ostrej papryki w proszku
pół łyżeczki ziół prowansalskich
szczypta czarnego pieprzu
100 g startego cheddara
2 łyżeczki pesto
jajko
200 ml kefiru
Mąkę ryżową, amarantusową i mąkę z ciecierzycy przesiej do miski, dodaj proszek do pieczenia, ostrą paprykę, zioła prowansalskie, czarny pieprz oraz starty cheddar. W osobnym naczyniu wymieszaj jako z pesto i kefirem. Do Suchych składników dodaj składniki mokre, całość wymieszaj dokładnie.
Formę na muffiny wyłóż papierowymi papilotkami. Wykładaj do nich ciasto, napełniając do 3/4 wysokości papilotek.
Muffinki piecz ok. 30 minut. Po upieczeniu odstaw do przestygnięcia. Podawaj z sosem czosnkowym.
Źródło:http://w-zielonej-kuchni.blogspot.com/2015/02/bezglutenowe-muffiny-z-brokuami-i.html