ßßß Cookit - przepis na Bezglutenowe muffiny z suszonymi pomidorami i pesto

Bezglutenowe muffiny z suszonymi pomidorami i pesto

nazwa

Wykonanie

Dawno nie piekłam muffinek. Gdy tylko sobie o nich przypomniałam, od razu wpadł mi do głowy pomysł na wytrawne, bezglutenowe muffiny z dodatkiem suszonych pomidorów. Po co się uczyć, po co przygotowywać do egzaminu jak można piec :)?
przepis na 6 muffinek
50 g mąki z ciecierzycy
70 g mąki gryczanej
50 g mąki ryżowej
płaska łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
mały słoiczek suszonych pomidorów (ok. 8 sztuk)
zalewa z pomidorów
50 g startego cheddara
2 łyżeczki zielonego pesto
100 ml wody
2 białka
szczypta ostrej papryki w proszku
sól, pieprz do smaku
Mąki przesiej do miski, dodaj proszek do pieczenia, szczyptę ostrej papryki oraz sól i pieprz. W osobnym naczyniu wymieszaj białka jaj z wodą, pesto i zalewą z pomidorów. Do suchych składników dodaj starty ser oraz pokrojone, suszone pomidory. Następnie dodaj składniki mokre i dokładnie wymieszaj.
Gotową masę przekładaj do silikonowych foremek na muffinki, tak aby wypełniały 3/4 wysokości. Muffinki piecz ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Po upieczeniu pozostaw do przestygnięcia.
Źródło:http://w-zielonej-kuchni.blogspot.com/2015/01/bezglutenowe-muffiny-z-suszonymi.html