Dawno nie piekłam muffinek. Gdy tylko sobie o nich przypomniałam, od razu wpadł mi do głowy pomysł na wytrawne, bezglutenowe muffiny z dodatkiem suszonych pomidorów. Po co się uczyć, po co przygotowywać do egzaminu jak można piec :)?przepis na 6 muffinek50 g mąki z ciecierzycy70 g mąki gryczanej50 g mąki ryżowejpłaska łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczeniamały słoiczek suszonych pomidorów (ok. 8 sztuk)zalewa z pomidorów50 g startego cheddara2 łyżeczki zielonego pesto100 ml wody2 białkaszczypta ostrej papryki w proszkusól, pieprz do smakuMąki przesiej do miski, dodaj proszek do pieczenia, szczyptę ostrej papryki oraz sól i pieprz. W osobnym naczyniu wymieszaj białka jaj z wodą, pesto i zalewą z pomidorów. Do suchych składników dodaj starty ser oraz pokrojone, suszone pomidory. Następnie dodaj składniki mokre i dokładnie wymieszaj.Gotową masę przekładaj do silikonowych foremek na muffinki, tak aby wypełniały 3/4 wysokości. Muffinki piecz ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.Po upieczeniu pozostaw do przestygnięcia.