Wykonanie
Włoski placek z
mąki z
ciecierzycy. Naprawdę bardzo łatwy w zrobieniu, z powodzeniem może pojawić się na wielkanocnym
stole. Świetnie pasują do niej
jaja i
wędliny. Ja zjadłam ją w czystej postaci, tak jak po raz pierwszy we Włoszech. Na ciepło, popijając latte.Viva la farinata!

Dla 2 osób:250 g
mąki z
ciecierzycy500 ml
wody4 łyżki
oliwy extra vergine + do wysmarowania blachyświeżo mielona
sól i
pieprz
Wszystkie składniki połączyć i bardzo dokładnie wymieszać, tak aby nie zostały grudki. Ciasto powinno
mieć konsystencję jak na naleśniki. Odstawić w zacienione miejsce na 12 godzin, jak najczęściej mieszając.Piekarnik rozgrzać do 220 stopni.Formę wysmarować
oliwą, wyłożyć papierem do pieczenia i jeszcze raz wysmarować. Wylać odstane ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika na 20 minut. Ciasto powinno sie zezłocić.Najlepiej smakuje na ciepło, chociaż na zimno też jest przepyszna!