ßßß Cookit - przepis na Świąteczny Święty Mikołaj

Świąteczny Święty Mikołaj

nazwa

Wykonanie

Hohoho :) Był u mnie Mikołaj. Choć tak naprawdę sama go sobie zrobiłam.... z ciasta drożdżowego :) To wszystko w ramach akcji: Pieczemy Świąteczne Mikołaje. Razem z zaprzyjaźnionymi blogerkami postanowiłyśmy trochę poeksperymentować i zrobić sobie własnego, jadalnego Mikołaja. Tutaj możecie zobaczyć Mikołaja Ani KLIK .
3 szklanki mąki pszennej
pół szklanki cukru
szczypta soli
pół szklanki ciepłego mleka
100 ml ciepłej wody
80 g margaryny PALMA w złotym opakowaniu
30 g drożdży
2 jajka
+ żółtka
+ czerwony barwnik spożywczy
+ rodzynki
ZACZYN: Drożdże rozkrusz do miseczki. Dodaj do nich 2 łyżki mąki, łyżkę cukru, 3 łyżki mleka i szczyptę soli. Rozetrzyj drożdże, tak aby się rozpuściły. Odstaw drożdże w ciepłe miejsce, tak aby wyrosły.
CIASTO: Do miski przesiej mąkę, dodaj cukier, szczyptę soli, jajka, mleko, rozpuszczoną margarynę i zaczyn drożdżowy. Wyrób ciasto, tak aby było gładkie i elastyczne. Im dłużej wyrabiasz tym lepiej, ciasto jest wtedy lepiej napowietrzone i ładniej wyrośnie :) Gotowe ciasto odstaw na ok. 60 minut w ciepłe miejsce. Następnie uformuj z niego Mikołaja według poniższej instrukcji.
W kubku roztrzep żółtka z czerwonym barwnikiem. Posmaruj nimi czapkę i nos Mikołaja. Gotowe ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piecz ok. 60 minut. Po upieczeniu pozostaw do przestygnięcia. Na koniec posmaruj brodę Mikołaja białym lukrem.
Źródło:http://w-zielonej-kuchni.blogspot.com/2014/12/swiateczny-swiety-mikoaj.html