Wykonanie
To już jutro :) Wielki Finał Świątecznej Paczki :) Już nie
mogę się doczekać :) W tym roku to dla mnie wyjątkowy czas, ponieważ sama zostałam wolontariuszką i dlatego przeżywam to wszystko sto
razy bardziej :) Przygotowałam nawet pierniczki dla Darczyńców :) Mam nadzieję, że będą smakować :)przepis na ok. 40
ciasteczek
500 g
mąki żytniej50 g
margaryny PALMA3 łyżki domowej
przyprawy do piernikałyżka prawdziwego
kakao4 łyżki
miodupłaska łyżeczka
proszku do pieczenia4 łyżki
cukru trzcinowego2
jajkaW rondelku rozpuść
margarynę z
miodem, uważaj, aby się nie przypaliło. Następnie odstaw do przestygnięcia.W misce wymieszaj przesianą
mąkę,
proszek do pieczenia,
przyprawę do piernika oraz
kakao, wymieszaj dokładnie.Gdy
masło już przestygnie dodaj je do suchych składników.
Jajka ubij widelcem, dodaj do pozostałych składników. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Jeśli będzie się zbyt kleiło do rąk, dodaj więcej
mąki.Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Ciasto rozwałkuj na ok. 0,5 cm grubości. Wycinaj z niego
ciasteczka. Następnie przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz ok. 10 minut.Następnie pozostaw do przestygnięcia. Pierniczki po wystudzeniu twardnieją, dlatego należy je przełożyć do pojemnika i pozostawić na 2 tygodnie, aby zmiękły :)

