Wykonanie
Mogą być oryginalną dekoracją, mogą też być smacznym prezentem. Ich przygotowanie to fajna zabawa i masa frajdy.Zaproście dzieciaki lub znajomych do wspólnego tworzenia choinek. Niech każdy z Was przygotuję swoją wg własnych upodobań, a
potem możecie się wzajemnie wymieniać ;-) Polecam bardzo w ramach akcji długie zimowe wieczory. Foremki i stojaczki do choinek możecie kupić w sklepie
marki Tescoma200 g
miodu130g
cukru trzcinowego150g
masła500g
mąki2 łyzki
kakao2 łyżeczki
przyprawy do piernika2
jajkaskórka otarta z
cytryny0,5 łyżeczki
proszku do pieczeniaMasło roztapiamy z
miodem i
cukrem i pozostawiamy do ostygnięcia.Sypkie składniki mieszamy razem i dodajemy do masy miodowej. Dodajemy
jajka i całość dokładnie wyrabiamy.Owijamy w folię i wkładamy do lodówi na kilka godzin. Następnie partiami rozwałkowujemy ciasto i wykrawamy różnej wielkości gwiazdki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstęp i pieczemy ok. 10 min w 175 stopniach. Studzimy na kratce. Kiedy wystygną składamy nasze choineczki i dekorujemy. *Ponieważ stojaczek do choinki w zestawie jest jeden, a kupowane oddzielnie wychodzą dość
drogo możecie sklejać choinki za pomocą gęstego lukru.


