Wykonanie
Już nie
mogę doczekać się Świąt. Dlatego z radością przeglądam książki kucharskie, wyszukuje interesujące przepisy i zabieram się do testowania nowych potraw. Zaczynamy od kruchych pierożków z
kapustą i
pieczarkami.przepis na 22. pierogi

CIASTO2 szklanki
mąki pszennej100 g
masła4 łyżki gęstej
śmietany2
jajkaszczypta
soliFARSZ:opakowanie
kiszonej kapusty (ok. 400g)500 g
pieczarekcebulaoliwasól,
pieprz+
jajkoCIASTO:
Mąkę przesiej do miski, dodaj
sól i
masło pokrojone w małe kawałki. Następnie dodaj
jajka roztrzepane z
śmietaną. Zagnieć elastyczne ciasto. Jeśli będzie się za bardzo kleiło do rąk, dodaj więcej
mąki. Gotowe ciasto wstaw do lodówki na ok. 1h.FARSZ:
Pieczarki obierz, zetrzyj na tarce o grubych oczkach i podduś na niewielkiej ilości
oliwy. W tym czasie pokrój
kapustę. Gdy
pieczarki będą już prawie miękkie, dodaj
kapustę i duś jeszcze ok. 15 minut. W tym czasie posiekaj drobno
cebulkę i podsmaż ją. Gdy
kapusta zmięknie, dodaj przesmażoną
cebulkę, przypraw
solą i
pieprzem. Odstaw farsz do przestygnięcia.WYKOŃCZENIE: Ciasto rozwałkuj na ok. 0,5cm. Wycinaj z niego niewielkie koła (lub kwadraty). Na każdego z nich wyłóż niewielką ilość ciasta, a następnie
sklej brzegi. Pierogi wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. W kubeczku roztrzep
jajko. Posmaruj nim każdego pieroga.Piekarnik rozgrzej do 180stopni. Pierogi piecz ok. 20 minut. Podawaj z
sosem czosnkowym.Smacznego :)

