Wykonanie
Pierniczenia ciąg dalszy. Jako, że czasu przed świętami coraz mniej, dziś robimy ekspresowe pierniczki, które nie wymagają leżakowania. Dodatkowo przygotowuje się je też ekspresowo. Jeśli cierpicie na chroniczny brak czasu (tak jak ja) te pierniczniki są dla Was idealnym rozwiązaniem.przepis na ok. 30. pierniczków

350 g
mąki pszennej3 łyżki domowej
przyprawy do piernikałyżeczka
sody oczyszczonej2 łyżki
kakao100 g
śmietany 18%jajko200 g
cukru (dałam mniej)+ 2 łyżki
cukru pudru+ 2 łyżki
cynamonuJajko utrzyj z
cukrem, następnie dodaj
śmietanę i ponownie ucieraj. Do miski przesiej
mąkę, dodaj
sodę oczyszczoną,
przyprawę do piernika i
kakao. Cały czas ucierając dodawaj
mąkę z
przyprawami. Wyrób gładkie ciasto i odstaw je na kilka minut. W tym czasie w miseczce wymieszaj
cukier puder z
cynamonem. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Z ciasta formuj kulki wielkości
orzecha włoskiego. Każdą z nich obtocz w mieszance
cukru i
cynamonu. Gotowe
ciastka ułóż na blasze do pieczenia. Piecz ok. 15. minut. Po upieczeniu pozostaw do przestygnięcia.Smacznego :)

