Wykonanie
« Kopiec kretaDomek z piernika »Pierniczki6.12-Mikolaj Dla mnie ta data to zapowiedz przedswiatecznych przygotowan.Ostatni dzwonek aby zaczac piec pierniczki na Swieta aby zdazyly zmieknac,
pora zaczac przedswiateczne porzadki.A wiec zapraszam was dzisiaj na pierniczki ktore sa bardzo proste w wykonaniu a gdy sie je piecze zapach wydobywajacy sie z piekarnika wprawia nas w nastroj Swiateczny!


Składniki(na okolo 20 sztuk):13 dkg kwaśnej
śmietany16 dkg
cukru1
jajko0,5 łyżeczki
sody oczyszczonej33 dkg
mąki pszennej1 opakowanie
przyprawy do piernika1 łyżka
kakaoskórka otarta z 1
cytrynyNa
lukier:sok wyciśnięty z 1
cytrynycukier puder(około 15-20dkg)Wykonanie:
śmietanę,
cukier,
jajko i
sodę wkładamy do głębokiej miski i miksujemy aż rozpuści się
cukier.Następnie dodajemy
skórkę z cytryny,
kakao,
przyprawę do piernika, przesianą
mąkę i dokładnie mieszamy.Zwilżonymi w wodzie rękami formować kulki wielkości
orzecha włoskiego.Kuleczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Wkladamy do nagrzanego piekarnika(200°C).Piec około 15 min.Jeszcze ciepłe polukrować,zanurzając je w całości w lukrze.
Lukier:
Sok z cytryny miksujemy dodając po troszkę
cukier aż uzyskamy niezbyt gęsty
lukier.czwartek, 06 grudnia 2012, kozakownapoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »TrackBack