Wykonanie
Do świąt zostało 8 dni. Najwyższy czas na festiwal pierniczków :) W tym tygodniu będziemy testować różne pierniczkowe przepisy :) Tak, aby wczuć się w atmosferę świąt. Zaczynamy od speculoos - to belgijska wersja pierniczków. To płaskie, twarde, brązowe, słodkie kruche
ciasteczko. Tradycyjnie wyrabia się je za pomocą drewnianych form. Na wierzchu są ozdobione ornamentem wyciśniętym w cieście. Ja niestety nie posiadam takiej foremki, dlatego musiałam zadowolić się zwykłymi metalowymi foremkami.przepis na
ciasteczek
104 g
mąki typu 65074 g
mąki pełnoziarnistej74 g
mąki tortowej177 g
masła74 g
brązowego cukru60 g
białego cukrułyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
solipół łyżeczki
cynamonuświeżo mielona
gałka muszkatołowaszczypta mielonego
imbiruszczypta
kardamonuDo dużej miski przesiej
mąki, dodaj
przyprawy i wszystko dokładnie wymieszaj. W drugim naczyniu wymieszaj
cukier brązowy z
cukrem białym i
miodem. Za pomocą miksera utrzyj
masło, aż stanie się puszyste. Następnie dodaj
cukier z
miodem i]ponownie ucieraj. Teraz czas na składniki suche. Dosypuj je małymi porcjami, cały czas miksując. Gdy ciasto stanie się zwarte, przełóż je na stolnicę, wyrób przez chwilę, a następnie zawiń w folię spożywczą i wsadź do lodówki na min. 2 h. Po tym czasie wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj je na cienki placek (ok. 0,4/0,5 mm). Z gotowego ciasta wykrawaj
ciasteczka. Następnie przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz ok. 9. min w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu pozostaw do przestygnięcia.Smacznego :)

