ßßß Cookit - przepis na Ciasteczka speculoos

Ciasteczka speculoos

nazwa

Wykonanie

Do świąt zostało 8 dni. Najwyższy czas na festiwal pierniczków :) W tym tygodniu będziemy testować różne pierniczkowe przepisy :) Tak, aby wczuć się w atmosferę świąt. Zaczynamy od speculoos - to belgijska wersja pierniczków. To płaskie, twarde, brązowe, słodkie kruche ciasteczko. Tradycyjnie wyrabia się je za pomocą drewnianych form. Na wierzchu są ozdobione ornamentem wyciśniętym w cieście. Ja niestety nie posiadam takiej foremki, dlatego musiałam zadowolić się zwykłymi metalowymi foremkami.
przepis na ciasteczek
104 g mąki typu 650
74 g mąki pełnoziarnistej
74 g mąki tortowej
177 g masła
74 g brązowego cukru
60 g białego cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
pół łyżeczki cynamonu
świeżo mielona gałka muszkatołowa
szczypta mielonego imbiru
szczypta kardamonu
Do dużej miski przesiej mąki, dodaj przyprawy i wszystko dokładnie wymieszaj. W drugim naczyniu wymieszaj cukier brązowy z cukrem białym i miodem. Za pomocą miksera utrzyj masło, aż stanie się puszyste. Następnie dodaj cukier z miodem i]ponownie ucieraj. Teraz czas na składniki suche. Dosypuj je małymi porcjami, cały czas miksując. Gdy ciasto stanie się zwarte, przełóż je na stolnicę, wyrób przez chwilę, a następnie zawiń w folię spożywczą i wsadź do lodówki na min. 2 h. Po tym czasie wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj je na cienki placek (ok. 0,4/0,5 mm). Z gotowego ciasta wykrawaj ciasteczka. Następnie przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz ok. 9. min w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu pozostaw do przestygnięcia.
Smacznego :)
Źródło:http://w-zielonej-kuchni.blogspot.com/2014/12/ciasteczka-speculoos.html