Wykonanie
Sobota, więc pieczemy ciasto na niedzielę. To taka tradycja: poranna
kawa + kawałek pysznego, domowego ciasta. Dlatego działamy. Wyciągamy z szafki
mąkę,
kakao, jakieś
jajka,
mleko i oczywiście
jabłka. Przesiewamy, mieszamy i pieczemy. Po niecałej godzinie jest - pyszne,
czekoladowe ciasto dla najbliższych :)

2 szklanki
cukru pudru2 szklanki
mąki6 łyżek
kakao2 łyżeczki
sody1 łyżeczka
proszk do pieczenia1,75 szklanki
mleka 2%2
jajkakostka
masła6 łyżek domowych
powideł śliwkowych3 średnie
jabłkaDo dużej miski przesiej
mąkę i
cukier puder. Dodaj
kakao,
sodę i
proszek do pieczenia.
Masło rozpuść i pozostaw do wystygnięcia.
Jajka ubij. Do suchych produktów dodaj
jajka,
mleko i rozpuszczone
masło. Powoli ucieraj. Dodaj powidła i wymieszaj do połączenia się składników. Można użyć miksera, ale drewniana łyżka i trochę siły też dobrze się sprawdza. :)Blachę wyłóż papierem do pieczenia. 1/3 ciasta przełóż na blachę, wyrównaj wierzch. W niewielkich odstępach ułóż obrane
jabłka ( ja nie usuwałam gniazd nasiennych), następnie wyłóż resztę ciasta.Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz ok. 40 minut, do suchego patyczka.Po upieczeniu odstaw do wystygnięcia. Podawaj posypane
cukrem pudrem.

