Wykonanie
przepis na blachę o wymiarach 24cm x 36cm

2 szklanki
cukru pudru2 szklanki
mąki1,75 szklanki
mleka 2%kostka
masła2
jajka6 łyżek
kakao2 łyżeczki
sody1 łyżeczka
proszk do pieczenia6 łyżek domowych
powideł śliwkowychDo dużej miski przesiej
mąkę i
cukier puder. Dodaj
kakao,
sodę i
proszek do pieczenia.
Masło rozpuść i pozostaw do wystygnięcia.
Jajka ubij. Do suchych produktów dodaj
jajka,
mleko i rozpuszczone
masło. Powoli ucieraj. Dodaj powidła i wymieszaj do połączenia się składników. Można użyć miksera, ale drewniana łyżka i trochę siły też dobrze się sprawdza. :)Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przełóż na blachę, wyrównaj wierzch. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz ok. 40 minut, do suchego patyczka.Po upieczeniu odstaw do wystygnięcia. Podawaj posypane
cukrem pudrem.
