Wykonanie
Naleśniki to jedno z moich ulubionych dań. Bardzo często goszczą na moim
stole, choć ciągle w innej postaci. Tym razem czas na naleśniki z
mąki gryczanej. To
mąka bez wątpienia jest dużo zdrowsza niż zwykła
mąka pszenna. Charakteryzująca się dużą zawartością magnezu, potasu i fosforu. Poza tym posiada niski indeks glikemiczny (40) orazwysoką zawartość
białka roślinnego. Warto przemycić ją do codziennych wypieków,przepis na 8 naleśników

szklanka
mąki gryczanej3 łyżki pełnoziarnistej
mąki pszennej2
jajka3 szklanki
wody ( użyłam dwóch szklanek
wody gazowanej i jedną szklankę niegazowanej)szczypta
soli3 łyżki ziarenek
makułyżka
oliwy+ powidłam,
serek, nutellaRozgrzej patelnię teflonową. Do miski wbij
jajka, dodaj
mąkę gryczaną i
mąkę pszenną,
sól,
mak i
wodę. Całość miksujemy, aż do uzyskania jednolitego ciasta. WYlewaj porcje ciasta na dobrze rozgrzaną patelnię. Smaż ok. 1. z każdej strony. Podawaj z ulubionymi dodatkami.

