ßßß
szklanka mąki orkiszowejłyżeczka proszku do pieczeniapół łyżeczki cynamonuszczypta imbiru mielonego2 łyżki suszonej żurawiny2 duże marchewki200ml mleka sojowego (może też być owsiane, ryżowe, kokosowe)jajko2 łyżki syropu klonowegoMarchew obierz, zetrzyj na tarce o grubych oczkach i przełóż na durszlak, tak aby pozbyć się nadmiaru soku z marchwi.Do miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, cynamon, imbir i żurawinę. Do kubka wlej mleko, dodaj syrop klonowy i jajko. Wymieszaj dokładnie i przelej składniki płynne do miski z mąką. Następnie dodaj do niej marchew i dokładnie wymieszaj.Formę na muffiny wyłóż papierowymi papilotkami. Wykładaj do nich masę, tak aby wypełniała 3/4 wysokości foremek.Piecz ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200stopnii. Podawaj po ostudzeniu :)
