ßßß Cookit - przepis na Mocno kokosowe scones

Mocno kokosowe scones

nazwa

Wykonanie

Scones to małe, słodkie bułeczki, popularne w Wielkiej Brytanii i Irlandii. Najczęściej podaje się je na śniadanie, a czasami na podwieczorek do popołudniowej herbaty.
Świeżo upieczone bułeczki, domowa konfitura i słońce wkradające się przez okno. Cóż chcieć więcej?
(przepis na 7 sztuk)
220g mąki pszennej pełnoziarnistej
1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
50g oleju kokosowego
30g cukru waniliowego
jajko
100g jogurtu naturalnego
3 łyżki wiórków kokosowych
szczypta soli
Dodatkowo: papier do pieczenia
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy proszek do pieczenia, sól, cukier waniliowy i olej kokosowy. Zagniatamy, tak aby powstała taka kruszonka.
Następnie dodajemy pozostałe składniki: jajko, wiórki kokosowe i jogurt naturalny. Zagniatamy, tak aby powstało gęste ciasto, ale niezbyt kleiste.
Ciasto wykładamy na blat opruszony mąką i rozwałkowujemy na grubość 1-2cm. Za pomocą szklanki lub metalowej foremki wykrawamy bułeczki.
Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia układamy scones. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 20 minut, aż będą rumiane.Po upieczeniu pozostawiamy na 5 minut do wystygnięcia.
Podajemy z domową konfiturą.
Źródło:http://w-zielonej-kuchni.blogspot.com/2014/02/mocno-kokosowe-scones.html