ßßß
220g mąki pszennej pełnoziarnistej1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia50g oleju kokosowego30g cukru waniliowegojajko100g jogurtu naturalnego3 łyżki wiórków kokosowychszczypta soliDodatkowo: papier do pieczeniaMąkę przesiewamy do miski, dodajemy proszek do pieczenia, sól, cukier waniliowy i olej kokosowy. Zagniatamy, tak aby powstała taka kruszonka.Następnie dodajemy pozostałe składniki: jajko, wiórki kokosowe i jogurt naturalny. Zagniatamy, tak aby powstało gęste ciasto, ale niezbyt kleiste.Ciasto wykładamy na blat opruszony mąką i rozwałkowujemy na grubość 1-2cm. Za pomocą szklanki lub metalowej foremki wykrawamy bułeczki.Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia układamy scones. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 20 minut, aż będą rumiane.Po upieczeniu pozostawiamy na 5 minut do wystygnięcia.Podajemy z domową konfiturą.

