Wykonanie
Scones to małe, słodkie bułeczki, popularne w Wielkiej Brytanii i Irlandii. Najczęściej podaje się je na śniadanie, a czasami na podwieczorek do popołudniowej
herbaty.Świeżo upieczone bułeczki, domowa
konfitura i słońce wkradające się przez okno. Cóż chcieć więcej?(przepis na 7 sztuk)

220g
mąki pszennej pełnoziarnistej1,5 płaskiej łyżeczki
proszku do pieczenia50g
oleju kokosowego30g
cukru waniliowegojajko100g
jogurtu naturalnego3 łyżki
wiórków kokosowychszczypta
soliDodatkowo: papier do pieczenia
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy
proszek do pieczenia,
sól,
cukier waniliowy i
olej kokosowy. Zagniatamy, tak aby powstała taka kruszonka.Następnie dodajemy pozostałe składniki:
jajko,
wiórki kokosowe i
jogurt naturalny. Zagniatamy, tak aby powstało gęste ciasto, ale niezbyt kleiste.Ciasto wykładamy na blat opruszony
mąką i rozwałkowujemy na grubość 1-2cm. Za pomocą szklanki lub metalowej foremki wykrawamy bułeczki.Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia układamy scones. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 20 minut, aż będą rumiane.Po upieczeniu pozostawiamy na 5 minut do wystygnięcia.Podajemy z domową
konfiturą.


