(przepis na 8 sztuk)375g mąki żytniej pełnoziarnistej2 łyżeczki proszku do pieczenia120g rozpuszczonego masła100g kabanosów z chilli100g sera gouda Serenada2 łyżeczki przyprawy włoskiej Kamis4 łyżki lnu mielonegojogurt naturalny (300g)pieprz czarny, świeżo mielonyMąkę przesiewamy do miski, dodajemy len mielony, proszek do pieczenia, świeżo mielony pieprz i przyprawę włoską.Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach, a kabanosy kroimy w cienki krążki. Dodajemy do reszty składników. Następnie do miski dokładamy rozpuszczone masło i jogurt naturalny. Mieszamy dokładnie.Formę na muffinki wykładamy papierowymi papilotkami lub papierem do pieczenia. Wykładamy do nich masę do 3/4 wysokości.Pieczemy ok. 30 minut w 180. stopniach. Muffinki po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia. Zjadamy z sosem czosnkowym.