ßßß
2 szklanki mąki1/2 szklanki mleka w proszkułyżeczka proszku do pieczeniałyżeczka ekstraktu z wanilii150g miękkiego masła1/2 szklanki cukru pudru2 jajkaMasło kroimy na małe kawałki, ucieramy za pomocą miksera z cukrem.Jajka roztrzepujemy w osobnym naczyniu, dodajemy powoli do masy maślanej, cały czas miksując.Mąkę, proszek do pieczenia i mleko w proszku mieszamy razem, powoli dodajemy do masła i cukru. Miksujemy. Na koniec dodajemy wanilię i ponownie chwilę miksujemy.Powinniśmy uzyskać zwarte ciasto. Gdy za bardzo klei się do rąk, można dodać więcej mąki, lub włożyć na godzinę do lodówki.Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.Z ciasta odrywamy małe kawałki, formując z nich rogaliki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy między ciastkami.Pieczemy ok. 12 minut.
