Wykonanie
Grudzień to czas, gdy piękę mnóstwo
ciastek. Nie wiem
czemu, może przez to kojarzą mi się ze świętami? Nie ważne, ważne że dobre :)(przepis na ok. 25.
ciasteczek)
2 szklanki
mąki1/2 szklanki
mleka w proszkułyżeczka
proszku do pieczeniałyżeczka ekstraktu z
wanilii150g miękkiego
masła1/2 szklanki
cukru pudru2
jajkaMasło kroimy na małe kawałki, ucieramy za pomocą miksera z
cukrem.
Jajka roztrzepujemy w osobnym naczyniu, dodajemy powoli do masy
maślanej, cały czas miksując.
Mąkę,
proszek do pieczenia i
mleko w proszku mieszamy razem, powoli dodajemy do
masła i
cukru. Miksujemy. Na koniec dodajemy
wanilię i ponownie chwilę miksujemy.Powinniśmy uzyskać zwarte ciasto. Gdy za bardzo klei się do rąk, można dodać więcej
mąki, lub włożyć na godzinę do lodówki.Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.Z ciasta odrywamy małe kawałki, formując z nich rogaliki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy
między ciastkami.Pieczemy ok. 12 minut.