ßßß
Mocno mleczne, lekko kruche, miękkie w środku ciasteczka, smakujące jak małe babeczki. Idealne dla dzieci :-). Choć są dość słodkie, są naprawdę pyszne i mogą być spakowane do lunchboxu na ostatnie letnie dni szkoły... (na wszelki wypadek napiszę, że tutaj w Walii, Wiktoria kończy szkołę za 3 dni, a potem 6 tygodni wakacji! ;-). Polecam!Składniki na około 30 ciasteczek:2 szklanki mąki pszennej1/2 szklanki mleka w proszku1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka ekstraktu z wanilii150 g masła, w temperaturze pokojowej1/2 szklanki cukru pudru2 duże jajka125 g białej czekolady, posiekanejMasło i cukier umieścić w misie miksera i utrzeć na jasną, puszystą masę.Jajka roztrzepać lekko w miseczce, powoli dodawać do masy maślanej, cały czas miksując (zbyt szybkie dodanie spowoduje zwarzenie się masy). Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem, mleko w proszku, ekstrakt, zmiksować. Na końcu wrzucić kawałki czekolady, wymieszać.Z ciasta robić kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego, układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, w odległościach od siebie. Lekko spłaszczyć.Piec w temperaturze 190ºC przez 10 minut do lekko rumianego koloru. Studzić na kratce.Smacznego :-).