Wykonanie
Mocno
mleczne, lekko kruche, miękkie w środku
ciasteczka, smakujące jak małe babeczki. Idealne dla dzieci :-). Choć są dość słodkie, są naprawdę pyszne i mogą być spakowane do lunchboxu na ostatnie letnie dni szkoły... (na wszelki wypadek napiszę, że tutaj w Walii, Wiktoria kończy szkołę za 3 dni, a
potem 6 tygodni wakacji! ;-). Polecam!Składniki na około 30
ciasteczek:2 szklanki
mąki pszennej1/2 szklanki
mleka w proszku1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii150 g
masła, w temperaturze pokojowej1/2 szklanki
cukru pudru2 duże
jajka125 g
białej czekolady, posiekanej
Masło i
cukier umieścić w misie miksera i utrzeć na jasną, puszystą masę.
Jajka roztrzepać lekko w miseczce, powoli dodawać do masy
maślanej, cały czas miksując (zbyt szybkie dodanie spowoduje zwarzenie się masy). Wsypać
mąkę wymieszaną z proszkiem,
mleko w proszku, ekstrakt, zmiksować. Na końcu wrzucić kawałki
czekolady, wymieszać.Z ciasta robić kulki wielkości niedużego
orzecha włoskiego, układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, w odległościach od siebie. Lekko spłaszczyć.Piec w temperaturze 190ºC przez 10 minut do lekko rumianego koloru. Studzić na kratce.Smacznego :-).