Wykonanie
Dziś znów śniadanie wraz z moją Inspiracją kuchenną - Nigellą Lawson;) Uwielbiam jej sposób gotowania i opowiadania o kuchni, dlatego będzie ona zapewne częstym gościem tutaj;) I tak dziś przygotowałyśmy:
Ricotta pancakes
100g
serka ricottaok. 100ml półtłustego
mlekajajko60g
mąki pszennej ( u mnie pełnoziarnista)pół łyżeczki
proszku do pieczniaszczypta
soliolej do smażenia ( w orginalnym przepisie jest
olej archadiowy, ale go nie posiadam, także musi wystarczyć zwykły, rzepakowy;)Do miski przekładamy
ricottę,
mleko i
żółtka i miksujemy.( Najlepiej użyć do tego miksera, ale równie dobrze można zrobić to po prostu za pomocą trzepaczki). Dodajemy powoli
mąkę,
proszek do pieczenia i
sól. Ubijamy dopóki ciasto nie stanie się gładkie.
Białka jaj ubijamy na sztywno i dodajemy delikatnie do reszty masy.Rozgrzewamy
olej na patelni.Smażymy placuszki ok. 1minuty z każdej strony, aż staną się złociste. Podajemy z domowymi powidłami lub świeżymi
owocami ;)
ricotta pancakes z
musem jabłkowym