Wykonanie
Owoce głogu mają wspaniałe właściwości lecznicze: obniżają ciśnienie tętnicze
krwi, poziom cholesterolu, wzmacniają mięsień
serca. Dlatego
nalewka z nich przygotowana nie tylko jest smaczna ale i zdrowa. Dodatek przypraw i suszonych
śliwek wzbogaca smak trunku i dodaje mu lekko korzennego, złożonego aromatu.Możecie połączyć przyjemne z pożytecznym. Wybierzcie się z rodzina na spacer, nazrywajcie głogu, a
potem przygotujcie z niego nawlekę. Nie jest to skomplikowane i nie wymaga żadnych szczególnych zabiegów. Wystarczy zalać
owoce alkoholem, zlać, dodać
syrop cukrowy i... uzbroić się w cierpliwość. Naprawdę polecam
Składniki:400g
owoców głogu400ml
spirytusu400 ml
wódkilaska wanilii2
anyże gwieździste10 suszonych
śliwek2 laski
cynamonu200g
cukru200 ml
wody mineralnejSposób przygotowania:Duży słoik wyparzamy lub sterylizujemy w piekarniku w 100 stopniach C przez 20 minut.
Owoce wsypujemy do słoja, dodajemy rozciętą ale nie wydrążoną
laskę wanilii, laski
cynamonu,
anyż gwieździsty oraz
suszone śliwki.
Wódkę mieszamy ze
spirytusem i tak powstała mieszanką zalewamy
owoce głogu z
przyprawami. Pozostawiamy w szczelnie zamkniętym słoju, w zacienionym miejscu na 3 tygodnie.Po tym czasie odcedzamy
owoce. Wyciągamy
laskę wanilii, laski
cynamonu oraz
anyż ale nie wyrzucamy.
Cukier wsypujemy do garnka i zalewamy 200ml
wody mineralnej. Dodajemy wyciągnięte wcześniej z nastawu
przyprawy. Gotujemy aż
cukier całkowicie się rozpuści. Studzimy i wyciągamy
przyprawy. Schłodzony
syrop cukrowy dolewamy do nastawu. Ponownie zostawiamy
nalewkę do przegryzienia na minimum 3 miesiące.
******************************************************
Dżem z głogu
Dżem z
owoców głogu ma specyficzny smak nieco podobny do jarzębiny. Nie jest bardzo wyrazisty jak choćby
truskawkowy czy
wiśniowy ale mimo tego bardzo smaczny. Co więcej głóg zawiera flawonoidy i procyjanidy oraz witaminę C dzięki
czemu działa rozkurczająco na mięśnie gładkie naczyń krwionośnych oraz obniża ciśnienie
krwi.
Składniki:500g głogu250g
cukrupłaska łyżeczka kwasku
cytrynowegoSposób przygotowania:Głóg myjemy, oczyszczamy i pozbawiamy pestek. Najłatwiej jest to zrobić ściskając
owoc palcami i wyciskając pestkę.
Owoce pozbawione pestek zalewamy
woda tak aby pokryła je całkowicie. Gotujemy na bardzo małym ogniu przez 30 minut. Po tym czasie dosypujemy
cukier i kontynuujemy gotowanie na małym ogniu. Dodajemy kwasek
cytrynowy. Gotujemy aż
dżem stanie się szklisty i gęsty.Słoiki wyparzamy lub stylizujemy w piekarniku przez 20 minut w 100 stopniach C.Gorący
dżem nakładamy do przygotowanych słoików. Odwracamy do góry dnem i pozostawiamy do wystygnięcia.Jeśli nie mamy cierpliwości do wyciągania pestek z głogu możemy ugotować całe
owoce i przetrzeć je przez sito a następnie dodać
cukier i postępować jak w przepisie.
Dżem będzie aksamitny i gładki, bez kawałków
owoców.