ßßß Cookit - przepis na Głogowe zbiory czyli nalewka i dżem z owoców głogu

Głogowe zbiory czyli nalewka i dżem z owoców głogu

nazwa

Wykonanie

Owoce głogu mają wspaniałe właściwości lecznicze: obniżają ciśnienie tętnicze krwi, poziom cholesterolu, wzmacniają mięsień serca. Dlatego nalewka z nich przygotowana nie tylko jest smaczna ale i zdrowa. Dodatek przypraw i suszonych śliwek wzbogaca smak trunku i dodaje mu lekko korzennego, złożonego aromatu.
Możecie połączyć przyjemne z pożytecznym. Wybierzcie się z rodzina na spacer, nazrywajcie głogu, a potem przygotujcie z niego nawlekę. Nie jest to skomplikowane i nie wymaga żadnych szczególnych zabiegów. Wystarczy zalać owoce alkoholem, zlać, dodać syrop cukrowy i... uzbroić się w cierpliwość. Naprawdę polecam
Składniki:
400g owoców głogu
400ml spirytusu
400 ml wódki
laska wanilii
2 anyże gwieździste
10 suszonych śliwek
2 laski cynamonu
200g cukru
200 ml wody mineralnej
Sposób przygotowania:
Duży słoik wyparzamy lub sterylizujemy w piekarniku w 100 stopniach C przez 20 minut.
Owoce wsypujemy do słoja, dodajemy rozciętą ale nie wydrążoną laskę wanilii, laski cynamonu, anyż gwieździsty oraz suszone śliwki. Wódkę mieszamy ze spirytusem i tak powstała mieszanką zalewamy owoce głogu z przyprawami. Pozostawiamy w szczelnie zamkniętym słoju, w zacienionym miejscu na 3 tygodnie.
Po tym czasie odcedzamy owoce. Wyciągamy laskę wanilii, laski cynamonu oraz anyż ale nie wyrzucamy.
Cukier wsypujemy do garnka i zalewamy 200ml wody mineralnej. Dodajemy wyciągnięte wcześniej z nastawu przyprawy. Gotujemy aż cukier całkowicie się rozpuści. Studzimy i wyciągamy przyprawy. Schłodzony syrop cukrowy dolewamy do nastawu. Ponownie zostawiamy nalewkę do przegryzienia na minimum 3 miesiące.
******************************************************
Dżem z głogu
Dżem z owoców głogu ma specyficzny smak nieco podobny do jarzębiny. Nie jest bardzo wyrazisty jak choćby truskawkowy czy wiśniowy ale mimo tego bardzo smaczny. Co więcej głóg zawiera flawonoidy i procyjanidy oraz witaminę C dzięki czemu działa rozkurczająco na mięśnie gładkie naczyń krwionośnych oraz obniża ciśnienie krwi.
Składniki:
500g głogu
250g cukru
płaska łyżeczka kwasku cytrynowego
Sposób przygotowania:
Głóg myjemy, oczyszczamy i pozbawiamy pestek. Najłatwiej jest to zrobić ściskając owoc palcami i wyciskając pestkę. Owoce pozbawione pestek zalewamy woda tak aby pokryła je całkowicie. Gotujemy na bardzo małym ogniu przez 30 minut. Po tym czasie dosypujemy cukier i kontynuujemy gotowanie na małym ogniu. Dodajemy kwasek cytrynowy. Gotujemy aż dżem stanie się szklisty i gęsty.
Słoiki wyparzamy lub stylizujemy w piekarniku przez 20 minut w 100 stopniach C.
Gorący dżem nakładamy do przygotowanych słoików. Odwracamy do góry dnem i pozostawiamy do wystygnięcia.
Jeśli nie mamy cierpliwości do wyciągania pestek z głogu możemy ugotować całe owoce i przetrzeć je przez sito a następnie dodać cukier i postępować jak w przepisie. Dżem będzie aksamitny i gładki, bez kawałków owoców.
Źródło:http://pyrynagaz.blogspot.com/2015/09/gogowe-zbiory-czyli-nalewka-i-dzem-z.html