Wykonanie
Sałatka z
serii „co wymyśli baba na zakupach”. Szwendając się po dziale warzywnym, próbowała wymyślić
sałatę do obiadu. W oko wpadły mi
pieczarki i
seler naciowy. Tak powstała
sałatka lekka, szybka i pełna smaków.

SKŁADNIKI:główka
sałaty masłowejpól słoiczka
suszonych pomidorów +
oliwa½
czerwonej papryki2 gałązki
selera naciowegoczerwona cebula10-12 małych
pieczarekoliwa do smażenia
sól,
czarny pieprz,
czarnuszkaWYKONANIE:
Pieczarki myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i przekrawamy na pół. Na patelni rozgrzewamy niewielka ilość
oliwy i przesmażamy na nim
pieczarki, doprawiając
sola ziołową i świeżo mielonym
czarnym pieprzem. Studzimy.
Suszone pomidory odsączamy z
oliwy na sitku.
Oliwę zachowujemy.
Sałatę myjemy i osuszamy. Rwiemy na mniejsze kawałki. Warzywa myjemy ,
seler kroimy w plasterki,
paprykę w drobna kostkę, a
cebule w cienkie plasterki.Na talerze nakładamy
sałatę. Na nią wykładamy
paprykę,
seler naciowy, krążki
cebuli i cale kawałki
suszonych pomidorów. Na wierzch dodajemy kawałki przesmażonych
pieczarek. Całość skrapiamy pomidorowa
oliwą i posypujemy
sola i świeżo mielonym
czarnym pieprzem oraz
czarnuszką.