ßßß
Cookit - przepis na Zupa krem pieczarkowo-orzechowa
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Zupa krem pieczarkowo-orzechowa
Składniki
Pieczarki
Cebula
Czosnek
Masło
Oliwa z oliwek
Sól
Pieprz biały
Bulion drobiowy
Seler
Pietruszka korzeń
Masło orzechowe
Śmietana
Orzechy ziemne
Natka pietruszki
Wykonanie
Będąc na zakupach usłyszałam jak pewna pani pytała
męża
czy ugotują dzisiaj zupę
pieczarkową
. Nigdy jej nie gotowałam ale rozmarzyłam się na myśl o jej smaku więc postanowiłam zrobić. Nie byłabym sobą gdybym nie dodała do niej czegoś od siebie.
Składniki500g
pieczarek
2 białe
cebule
ząbek
czosnku
łyżka
masła
łyżka
oliwy
sól
,
biały pieprz
1,5 l
bulionu drobiowego
lub warzywnego1/2
selera
korzeń pietruszki
2 łyżki
masła orzechowego
do dekoracji:gęsta, kwaśna
śmietana
orzechy ziemne
natka pietruszki
Sposób przygotowania
Seler
i
pietruszkę
myjemy i obieramy. Kroimy w mniejsze kawałki i gotujemy do miękkości w
bulionie
. Na patelnię wlewamy łyżkę
oliwy
. Gdy się ogrzeje dodajemy łyżkę
masła
.
Cebulę
siekamy w kostkę,
czosnek
w plasterki przesmażamy na tłuszczu.
Pieczarki
myjemy i osuszamy. kroimy w plasterki i dokładamy do
cebulki
. Przesmażamy aż będą miękkie. doprawiamy do smaku
sola
i
białym pieprzem
.
Pieczarki
z
cebulka
dokładamy do
bulionu
z warzywami, pozostawiaj kilka
pieczarek
do dekoracji. Zupę miksujemy blenderem na gładki krem. Dodajemy
masło orzechowe
i dokładnie mieszamy lub blendujemy. Doprawiamy do smaku
sola
i
białym pieprzem
. Serwujemy udekorowane łyżką gęstej kwaśnej
śmietany
, plasterkami
pieczarek
oraz posiekanymi
orzechami ziemnymi
.
Źródło:
http://pyrynagaz.blogspot.com/2015/02/zupa-krem-pieczarkowo-orzechowa.html
Przepisy powiązane
Risotto z kurczakiem i pieczarkami
Risotto z kurczakiem i pieczarkami
Risotto z kurczakiem i pieczarkami
Risotto z kurczakiem i pieczarkami
Risotto z kurczakiem i pieczarkami
Składniki powiązane (0)