ßßß Cookit - przepis na Pijany tort bezowy

Pijany tort bezowy

nazwa

Wykonanie

Przepyszny tort bezowy z kremowym i puszystym musem czekoladowym, wiśniami w alkoholu i wspaniale kontrastującymi chrupiącymi orzechami.
Składniki
Blaty bezowe:
6 białek o temperaturze pokojowej
300g drobnego cukru lub cukru pudru
2 łyżki cukru trzcinowego
Łyżka białego octu winnego
Szczypta soli
Krem czekoladowy:
100g czekolady gorzkiej
30g masła
2 łyżki Malibu
szczypta soli
200ml śmietany kremówki
250 serka mascarpone
Wiśnie w alkoholu (z nalewki)
Orzechy włoskie, laskowe lub migdały (wg. uznania)
Listki melisy do dekoracji
Sposób przygotowania
Blaty bezowe:
Białka wlać do suchej misy miksera, dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Następnie dodać łyżkę octu oraz stopniowo, nie przerywając miksowania po łyżce cukru. Masę należy ubijać aż cały cukier całkowicie się rozpuści a masa będzie gęsta i sztywna. Gotową masę bezową przekładamy na dwie blachy wyłożone papierem do pieczenia. Na papierze warto wcześniej odrysować koło o średnicy około 23 cm. Znacznie ułatwi nam to prace i spowoduje, że oba blaty będą tej samej średnicy. Bezy włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C, a po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 140 stopni i piec około 90 minut. Piekarnik uchylić i pozostawić w nim beze do wystygnięcia.
Masa czekoladowa:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Gdy się rozpuści dodajemy Maliku, szczyptę soli oraz masło. Zestawiamy z garnka z gorącą wodą i mieszamy, aby masa była jednolita. Studzimy. Kremówkę ubijamy na sztywno bez dodatku cukru. Łączymy delikatnie z ostudzoną masą czekoladową. Serek mascarpone dodajemy małymi porcjami do masy i delikatnie mieszamy trzepaczką, aż masa będzie jednolita. Chłodzimy w lodówce.
Na wystudzony blat bezowy wykładamy połowę masy czekoladowej, posypujemy obficie wiśniami w alkoholu i siekanymi orzechami. Przykrywamy resztą masy czekoladowej i drugą bezą. Delikatnie dociskamy. Wierzch dekorujemy wiśniami oraz listkami melisy.
Źródło:http://pyrynagaz.blogspot.com/2015/01/pijany-tort-bezowy.html