Wykonanie
Przepyszny tort
bezowy z kremowym i puszystym
musem czekoladowym,
wiśniami w
alkoholu i wspaniale kontrastującymi chrupiącymi
orzechami.

SkładnikiBlaty
bezowe:6
białek o temperaturze pokojowej300g drobnego
cukru lub
cukru pudru2 łyżki
cukru trzcinowegoŁyżka
białego octu winnegoSzczypta
soliKrem czekoladowy:100g
czekolady gorzkiej30g
masła2 łyżki
Malibuszczypta
soli200ml
śmietany kremówki250
serka mascarponeWiśnie w
alkoholu (z
nalewki)
Orzechy włoskie, laskowe lub
migdały (wg. uznania)Listki
melisy do dekoracjiSposób przygotowaniaBlaty
bezowe:
Białka wlać do suchej misy miksera, dodać szczyptę
soli i ubić na sztywną pianę. Następnie dodać łyżkę
octu oraz stopniowo, nie przerywając miksowania po łyżce
cukru. Masę należy ubijać aż cały
cukier całkowicie się rozpuści a masa będzie gęsta i sztywna. Gotową masę
bezową przekładamy na dwie blachy wyłożone papierem do pieczenia. Na papierze warto wcześniej odrysować koło o średnicy około 23 cm. Znacznie ułatwi nam to prace i spowoduje, że oba blaty będą tej samej średnicy.
Bezy włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C, a po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 140 stopni i piec około 90 minut. Piekarnik uchylić i pozostawić w nim
beze do wystygnięcia.Masa czekoladowa:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli
wodnej. Gdy się rozpuści dodajemy
Maliku, szczyptę
soli oraz
masło. Zestawiamy z garnka z gorącą
wodą i mieszamy, aby masa była jednolita. Studzimy. Kremówkę ubijamy na sztywno bez dodatku
cukru. Łączymy delikatnie z ostudzoną masą
czekoladową.
Serek mascarpone dodajemy małymi porcjami do masy i delikatnie mieszamy trzepaczką, aż masa będzie jednolita. Chłodzimy w lodówce.Na wystudzony blat
bezowy wykładamy połowę masy czekoladowej, posypujemy obficie
wiśniami w
alkoholu i siekanymi
orzechami. Przykrywamy resztą masy czekoladowej i drugą
bezą. Delikatnie dociskamy. Wierzch dekorujemy
wiśniami oraz listkami
melisy.