ßßß Cookit - przepis na Ciasto dyniowo-cytrusowe

Ciasto dyniowo-cytrusowe

nazwa

Wykonanie

Zapraszam na puszyste ciasto dyniowe z nutą cytrusową. Dzięki dużej ilości dyni ciasto jest nie tylko wilgotne ale też znacznie mnie kaloryczne. Będzie jeszcze zdrowsze jeśli zwykły cukier zastąpimy brązowym a mąkę pszenną mąką pełnoziarnistą.
Składniki:
(na formę o wymiarach 25x25cm)
ciasto:
300g mąki
450g miąższu dyni
200g cukru
3 jajka L
¾ szklanki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka sody oczyszczonej
pół łyżeczki soli
łyżeczka cynamonu
4 łyżki kandyzowanej skórki cytrynowej
polewa:
50g masła
½ szklanki cukru
czubata łyżka kakao
4 łyżki wody
aromat waniliowy
posypka cukrowa
Wykonanie:
Ciasto: Miąższ dyni ścieramy na tarce o małych oczkach. Białka ubijamy z sola na sztywno, dodajemy kolejno nie przerywając miksowania żółtka, cukier i oliwę. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem. Stopniowo po łyżce dodajemy mąkę z dodatkami, na przemian z skórkami cytrynowymi i miąższem z dyni aż do wyczerpania składników. Jednolite ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach C przez około 50 minut do tzw.”suchego patyczka”.
Polewa: Kakao mieszamy z woda do uzyskania jednolitej papki, łączymy z cukrem i masłem. Na małym ogniu gotujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy kilka kropli aromatu. Studzimy. Gęstą polewa dekorujemy wierzch ciasta. Posypujemy posypka cukrową.
Źródło:http://pyrynagaz.blogspot.com/2014/11/ciasto-dyniowo-cytrusowe.html