Wykonanie
Zapraszam na puszyste ciasto
dyniowe z nutą
cytrusową. Dzięki dużej ilości dyni ciasto jest nie tylko wilgotne ale też znacznie mnie kaloryczne. Będzie jeszcze zdrowsze jeśli zwykły
cukier zastąpimy brązowym a
mąkę pszenną mąką pełnoziarnistą.

Składniki:(na formę o wymiarach 25x25cm)ciasto:300g
mąki450g miąższu dyni200g
cukru3
jajka L¾ szklanki
oleju2 łyżeczki
proszku do pieczeniałyżeczka
sody oczyszczonejpół łyżeczki
soliłyżeczka
cynamonu4 łyżki kandyzowanej
skórki cytrynowejpolewa:50g
masła½ szklanki
cukruczubata łyżka
kakao4 łyżki
wodyaromat waniliowyposypka cukrowaWykonanie:Ciasto: Miąższ dyni ścieramy na tarce o małych oczkach.
Białka ubijamy z
sola na sztywno, dodajemy kolejno nie przerywając miksowania
żółtka,
cukier i
oliwę.
Mąkę mieszamy z
proszkiem do pieczenia,
sodą i
cynamonem. Stopniowo po łyżce dodajemy
mąkę z dodatkami, na przemian z skórkami cytrynowymi i miąższem z dyni aż do wyczerpania składników. Jednolite ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach C przez około 50 minut do tzw.”suchego patyczka”.Polewa:
Kakao mieszamy z
woda do uzyskania jednolitej papki, łączymy z
cukrem i
masłem. Na małym ogniu gotujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy kilka kropli aromatu. Studzimy. Gęstą polewa dekorujemy wierzch ciasta. Posypujemy posypka
cukrową.