ßßß Cookit - przepis na Kopytka z leśnymi grzybami i orzechami

Kopytka z leśnymi grzybami i orzechami

nazwa

Wykonanie

Korzystając z darów jesieni polecam pyszny, sycący i łatwy w przygotowaniu obiad na bazie leśnych grzybów z dodatkiem suszonych pomidorów, kremowego sosu śmietankowego i chrupiących orzechów. A wszystko to z dodatkiem złocistych kluseczek, chrupiących z zewnątrz i miękkich w środku czyli kopytek (lub też po poznańsku szagówek) :)
Składniki
kopytka:
1kg obranych ziemniaków
jajko
2 łyżki maki ziemniaczanej
około 200-50g maki pszennej
sól
sos śmietanowo-grzybowy:
300g grzybów leśnych (borowiki, podgrzybki, maślaki itp)
½ cebuli
łyżka masła
200ml słodkiej śmietanki
100ml białego wina
sól
biały pieprz
5-6 kawałków suszonych pomidorów
garść orzechów laskowych
natka pietruszki
Sposób przygotowania
Kopytka: Ziemniaki obrać (powinien być 1kg obranych) i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić. Przecisnąć przez praskę. Wystudzić. Do przygotowania kopytek najlepiej użyć ziemniaków z dnia poprzedniego.
Ziemniaki łączymy z jajkiem, solą, dwoma łyżkami mąki ziemniaczanej i połową maki pszennej. Wyrabiamy ciasto delikatnie całymi dłońmi - od spodu do góry. Nie przeciskać ciasta między palcami, gdyż uaktywnimy gluten i kluski będą twarde. Dodajemy tyle maki aż ciasto będzie odchodzić od reki. W zależności od gatunku ziemniaków będzie to inna ilość. Im więcej dodamy mąki tym twardsze będą kluski. Porcjami formujemy w kształt walca. Spłaszczamy dłonią i kroimy na ukos. Gotujemy w osolonej wodzie kilka minut od wypłynięcia. Odcedzamy.
Sos śmietanowo-grzybowy: Grzyby oczyścić, umyć. Jeśli są duże przekroić na pół. Przesmażyć na suchej patelni aż odparują wodę. Dodać masło klarowane i posiekaną w piórka cebulę. Zeszklić. Podlać śmietanką i winem, dodać suszone pomidory i zredukować do pożądanej konsystencji. Doprawić do smaku solą i białym pieprzem.
Orzechy uprażyć na suchej patelni i posiekać.
Kopytka podsmażyć na patelni do ze złocenia. Kluski nałożyć na talerze, polać sosem i posypać posiekanymi orzechami. Udekorować natką pietruszki.
Źródło:http://pyrynagaz.blogspot.com/2014/10/kopytka-z-lesnymi-grzybami-i-orzechami.html