Wykonanie
Pierwsze grzybobranie w tym roku zaowocowało pięknymi leśnymi
grzybami. Wykorzystałam je do serwowanej na obiad
karkówki.
Grzyby przesmażone z dodatkiem
cebulki są bardzo smacznym i wyrazistym akcentem na soczystym, lekko pikantnym
mięsie.
SKŁADNIKI:4 kawałki
karkówki (około 800g)marynata:2-3 łyżki
oliwy pomidorowej lub ew. czystejsłodka i
ostra paprykasólczarny pieprzząbek
czosnkugorczyca w całości
majeranekgrzyby:400g leśnych
grzybów (
maślaki, kozaki,
borowiki, podgrzybki,
kurki etc)łyżka
masła klarowanego2 średnie białe
cebulesólczarny pieprzWYKONANIE:
Karkówkę myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy na porcje. Składniki marynaty :
oliwę, ostra i słodka
papryką,
sól, świeżo mielony
czarny pieprz, przeciśnięty ząbek
czosnku,
majeranek i
gorczycę łączymy.
Mięso umieszczamy w marynacie na co najmniej kilka godzin. Im dłużej tym lepiej przejdzie aromatem przypraw. Rozgrzewamy mocno patelnie i smażymy
mięso wraz z marynata na złoto z obu stron.
Grzyby oczyszczamy i kroimy na kawałki. Na patelni roztapiamy
masło klarowane i podsmażamy
grzyby, a następnie dodajemy poszatkowana w piórka
cebulę. Przesmażamy aż
cebula się zeszkli a
grzyby odparują
wodę. Doprawiamy do smaku
solą i świeżo mielonym
pieprzem.
Mięso serwujemy z dodatkiem
grzybowo-cebulowej pierzynki.