Wykonanie
Puszyste i wilgotne ciasto, kwaskowate
owoce i puszysta, słodka pianka bezowa to niezawodny sposób na pyszne ciasto z sezonowymi
owocami.U mnie w roli głównej
śliwki... moja miłośćZapraszam na małe co nieco
SKŁADNIKI:(na formę o wymiarach 25cmx25cm)Ciasto:3
żółtka¾ szklanki
cukru15g
cukru waniliowego¾ szklanki kwaśniej
śmietany 18%1,5 szklanki
maki pszennej tortowej2 łyżeczki
proszku do pieczenia3 łyżki
oliwyOwoce (u mnie
śliwki)Bezowa pianka:3
białka100g drobnego
cukruWYKONANIE:
Żółtka jajek ucieramy z
cukrem i
cukrem waniliowym. Dodajemy
śmietanę a następnie
mąkę przesianą z
proszkiem do pieczenia. Na końcu dolewamy 3 łyżki
oliwy. Miksujemy aż ciasto będzie jednolite. Ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy koło siebie dowolne
owoce. Najlepsze będą te o kwaskowym smaku. Ja użyłam
śliwek. Ciasto pieczemy w 180 stopniach C przez około 40 minut. Ciasto powinno być zarumienione i niemal upieczone. W czasie, gdy cisto się piecze powoli na małych obrotach ubijamy
białka. Gdy będą już sztywne dodajemy drobny
cukier i miksujemy aż się rozpuści. Ubita piane nakładamy na wierzch ciasta i pieczemy jeszcze 10 minut w tej samej temperaturze.