ßßß Cookit - przepis na Pasztet drobiowy

Pasztet drobiowy

nazwa

Wykonanie

Domowy pasztet z chrupi ącą sk órk ą, z delikatnym mięsem z piersi kurczaka i wątr óbki drobiowej. Delikatny niczym mus, rozpływa się w ustach. Kiedy ś podawałam też przepis na pyszne paszteciki z mięsem . Zar ówno pasztet jak i paszteciki s ą idealne jako elegancka przystawka na przyjęcie, imprezę, Święta, niedzielny obiad .... Smakuje zarówno podawany na ciepło jaki i na zimno do kanapek.
Składniki:
1,2 kg filet ów z kurczaka + 300 g w ątr óbki drobiowej
2 du że bułki (pszenne), 3 jajka, 1/2 czerwonej cebuli, 1 por
listek laurowy, suszone oregano, s ól
mas ło (do posmarowania formy oraz wierzchu pasztetu - ok. 50 g)
Przygotowanie:
Filety ugotować z warzywami, przyprawami i solą w małej ilości wody, aż mięso zacznie się rozpadać (ok. 1,5 godziny). Wątr óbki wrzuci ć do składnik ów na ok. 15 minut. Wyj ąć uduszone składniki pasztetu. Pozostały wywar (200 ml) ostudzić i włożyć kawałki bułek.
Mięso kurczaka, wątr óbki, cebul ę i por zemleć w maszynce. Na koniec dodać namoczoną bułkę i też przepuścić przez maszynkę. Do masy dodać suszone oregano i 3 całe jajka. Dobrze wymieszać.
Dwie podłużne foremki (keks ówki) wysmarowa ć rozpuszczonym masłem. Wykładać masę uklepując ściśle łyżką. Wierzch pasztetu wyr ówna ć polewając roztopione masło (2 łyżki na foremkę).
Piec od zrumienienia ok. 45 minut w temperaturze 180-200 °C.
Źródło:http://amandaricci-butikzprzepisami.blogspot.com/2015/04/pasztet-drobiowy.html