Wykonanie

Domowy pasztet z chrupi ącą sk órk ą, z delikatnym
mięsem z piersi kurczaka i wątr óbki drobiowej. Delikatny niczym mus, rozpływa się w ustach. Kiedy ś podawałam też przepis na pyszne paszteciki z
mięsem . Zar ówno pasztet jak i paszteciki s ą idealne jako elegancka przystawka na przyjęcie, imprezę, Święta, niedzielny obiad .... Smakuje zarówno podawany na ciepło jaki i na zimno do kanapek.Składniki:1,2 kg filet ów z
kurczaka + 300 g w ątr óbki drobiowej2 du że
bułki (pszenne), 3
jajka, 1/2
czerwonej cebuli, 1
porlistek laurowy,
suszone oregano, s ólmas ło (do posmarowania formy oraz wierzchu pasztetu - ok. 50 g)Przygotowanie:Filety ugotować z warzywami,
przyprawami i
solą w małej ilości
wody, aż
mięso zacznie się rozpadać (ok. 1,5 godziny). Wątr óbki wrzuci ć do składnik ów na ok. 15 minut. Wyj ąć uduszone składniki pasztetu. Pozostały
wywar (200 ml) ostudzić i włożyć kawałki
bułek.
Mięso kurczaka, wątr óbki,
cebul ę i
por zemleć w maszynce. Na koniec dodać namoczoną
bułkę i też przepuścić przez maszynkę. Do masy dodać
suszone oregano i 3 całe
jajka. Dobrze wymieszać.Dwie podłużne foremki (keks ówki) wysmarowa ć rozpuszczonym
masłem. Wykładać masę uklepując ściśle łyżką. Wierzch pasztetu wyr ówna ć polewając roztopione
masło (2 łyżki na foremkę).Piec od zrumienienia ok. 45 minut w temperaturze 180-200 °C.