Wykonanie
Kto się oprze ugotowanemu, wiejskiemu
jajku, prosto od
kury ;-) z żółciutkim środkiem? Ktore pachnie po ugotowaniu jak prawdziwe
jajo, a nie jak...jak... nawet nie wiem z czym porównać...No właśnie nabyłam takie
jaja u zaprzyjaźnionej gosposi i postanowiłam zapodać sobie takie na śniadanie, a co!Dziś też odpoczywając od przepisów na słodkości, podzielę się opinią na temat naczynia, czy też pojemnika, który kiedyś nabyłam w sprzedaży bezpośredniej od biurokrążcy ;-)Jest to dość pożyteczne naczynie, można je kupić w sklepach online za niewielkie pieniądze.Oczywiście, że można ugotować
jaja w garnku, czy usmażyć
jaja na patelni. Tu jednak mamy tę przewagę, że
jaja przygotowuje się błyskawicznie (ok. 1 minuty), bez tłuszczu, nie mamy do mycia patelni czy garnka, który jak wiadomo, po ugotowaniu
jajek często trzeba szorować, jeśli nie dało się odrobiny
octu przed gotowaniem.Jak przygotować
jaja do mikrofali? Nic prostszego - wlewamy
jajko do zagłębienia (jeśli gotujemy dwa, to każde w oddzielne zagłębienie), dodajemy do każdego łyżkę
wody, widelcem nakłuwamy
żółtko (koniecznie, bo inaczej będziemy
mieli do czyszczenia całą mikrofalę), zamykamy i wstawimy do mikrofali na niepełną minutę na moc 500 - 600 W. Po tym czasie mamy fajnie ścięte
jaja, łącznie z
żółtkiem, to takie pośrednie
między gotowanym a
sadzonym jajem. Po wyjęciu z pojemnika, solimy, dodajemy
pieprzu, dodatki wg uznania.Jeśli chcielibyśmy delektować się
jajem na miękko, to wstawiamy na mniejszą moc, robiąc oczywiście te same czynności przygotowawcze.Mnie osobiście naczynko podoba się i uważam, że jest użyteczne, zwłaszcza, jak rano spieszę się do pracy. Ma też taką zaletę, że można je wrzucić do zmywarki i samo się umyje ;-)))Gdyby kiedyś "wpadło Wam naczynie w ręce", to polecam.A w ogóle to jak jestem przy jajach i ich gotowaniu tradycyjnie w garnku, to polecam też sprawdzony sposób - prócz wspomnianego
octu, który chroni przed nalotem kamienia w garnku, do gotowania
jajek dajemy troszkę
soli, wtedy jest mniejsze prawdopodobieństwo, że skorupki nie popękają.No i to by było na tyle, smacznego!