Wykonanie
Przepis na zapiekank ę
makaronową z
tuńczykiem. To pomysł na szybki obiad lub gorącą kolację. Lekkie i pełne smaku danie z
tuńczykiem al naturale i
makaronem casarecce siciliane, wywodzące się z kuchni włoskiej. O wyjątkowym smaku
makaronu decydują specjalne dodatki : soczysta, kwaskowa
żurawina (dobre będą też
rodzynki), chrupiące
migdały,
oliwa z oliwek,
zioła. Przygotowanie jest niezwykle proste i nie zajmie Ci więcej niż dziesięć minut! Takie przepisy lubię ....

***.... Jak już wiecie, pojechałam z przyjaci ó łmi, Majką i Tomkiem, na kr ótkie wakacje do pensjonatu w Wi śle. Teraz siedziałam przy
kuchennym stole, przeglądałam w komputerze zdjęcia z wypadu do Wisły. W tym czasie
makaron ugotował się praktycznie sam. Tylko posoliłam
wodę do smaku i raz czy dwa zamieszałam, żeby się nie przykleił do dna.Ugotowany i odcedzony
makaron wymieszałam z
tuńczykiem,
oliwą z oliwek, posypałam
ziołami i
bakaliami i wstawiłam do pieca. Po kilku minutach gorąca zapiekanka wylądowała na
stole, a apetyczne aromaty pieczonego
tuńczyka i
bakalii unosiły się w całym mieszkaniu. Włączyłam telewizor i sięgnęłam po widelec. Telewizyjna pogodynka zapowiadała ocieplenie i plusowe temperatury do dziesięciu, jedenastu stopni! Wiosna tuż, tuż! Żegnaj zimo na rok!Kiedy rano wyjrzałam przez okno, na odśnieżonym kawałku trawnika, stała, gotowa do odjazdu, zapakowana po dach bagażami i sprzętem narciarskim, srebrna teren ówka. Omal nie pad łam z wrażenia! Obok samochodu facet, ubrany w niebieską kurtkę narciarską, otwierał właśnie drzwiczki od strony kierowcy. .... Poznałam go od razu! .... Brunet ze sklepu!!! ....
Majka, kt óra przysz ła zawołać mnie na śniadanie, coś do mnie m ówi ła, ale ja kompletnie oszołomiona, nie słyszałam jej sł ów, tylko bicie w łasnego
serca! W pierwszym momencie pomyślałam, że za wszelką cenę muszę dostać się do Warszawy! Los płata mi jakiegoś
figla! Pokazuje mi obraz mojej imaginacji, by po chwili kazać mu znikać!.... Ostatecznie zostałam w g órach i nie żałowałam. W niesamowitej, śnieżnej scenerii, godnej hollywoodzkiego kina (thriller? komedia romantyczna?), spędziłam cudowne dni z przyjaci ó łmi. Brunet ze sklepu nie jest mi widocznie pisany ........ o czym ciąg dalszy nastąpi.***

Składniki dla 4 os ób :300g
makaronu casarecce siciliane2 op. tu ńczyka al naturale100 g
suszonej żurawiny2 łyżki
płatk ów
migda ł ów1/2 łyżeczki
soli morskiej2 łyżeczki
suszonego oregano2-3 łyżki
oliwy z oliwektarty
parmezan - do posypaniaPrzygotowanie:Nastaw garnek z
wodą i doprowadź do wrzenia. Delikatnie wrzuć
makaron. Jak się zacznie gotować, wsyp szczyptę
soli i zamieszaj, żeby się nie przykleił do dna. Wersja "al dente": gotuj 1-2 min. kr ócej, ni ż podano na opakowaniu.Piekarnik rozgrzej do 200 °C.
Makaron odced ź, wymieszaj z
tuńczykiem i
oliwą z oliwek, przeł ó ż do naczynia żaro odpornego. Posyp
suszonym oregano,
żurawiną i
płatkami migdał ów. Wstaw do gor ącego piekarnika i zapiekaj kilka minut, aż
migdały się ładnie przyrumienią. Osobno w miseczce podaj starty
parmezan.






