Wykonanie
Makaron z tu ńczykiem, pesto i
oliwkami to przepis na lekkie danie z
makaronem, z kawałkami
tuńczyka, z dodatkiem czarnych
oliwek i
zielonego groszku. Ciekawostką jest rustykalny, włoski jajeczny
makaron tagliatelle capricciose. W ż ó łtym kolorze i z charakterystyczną falbanką,
makaron bardzo pięknie wygląda na
stole! Delikatny w smaku, wymaga kr ótszego czasu gotowania, ok. 4-5 minut. Tworzy idealn ą kompozycję
smakową z
tuńczykiem i
oliwkowym pesto. Przygotowanie tego pysznego i efektownego dania z
makaronu jest niezwykle proste i nie zajmie Ci więcej niż 15 minut! To idealny pomysł na szybki obiad albo lunch z przyjaciółmi. Cały przepis podaję poniżej ....***Sk ładniki dla 3-4 os ób :250 g
makaronu tagliatelle capricciose1 op. tu ńczyka al naturale135 g
groszku35 g czarnych
oliwekNa pesto:1 op.
tuńczyka al naturale35 g czarnych
oliwek3-4 łyżki
oliwy z oliwek1/2 łyżeczki
suszonego oreganoszczypta
soli morskiejDo posypania:tarty
parmezanPrzygotowanie:Nastaw garnek z
wodą i doprowadź do wrzenia. Delikatnie wrzuć
makaron. Jak się zacznie gotować, wsyp szczyptę
soli i zamieszaj, żeby się nie przykleił do dna. W tym czasie przygotuj pesto:
tuńczyka,
czarne oliwki,
zioła i s ól wrzu ć do blendera i zmiksuj na gładką masę.
Makaron tagliatelle capricciose gotuj 4-5 minut. Następnie odcedź, wymieszaj z pesto. Obł ó ż kawałkami
tuńczyka, całymi
oliwkami i
groszkiem. Osobno w miseczce podaj starty
parmezan.
