ßßß Cookit - przepis na Makaron z tuńczykiem, pesto i oliwkami

Makaron z tuńczykiem, pesto i oliwkami

nazwa

Wykonanie

Makaron z tu ńczykiem, pesto i oliwkami to przepis na lekkie danie z makaronem, z kawałkami tuńczyka, z dodatkiem czarnych oliwek i zielonego groszku. Ciekawostką jest rustykalny, włoski jajeczny makaron tagliatelle capricciose. W ż ó łtym kolorze i z charakterystyczną falbanką, makaron bardzo pięknie wygląda na stole! Delikatny w smaku, wymaga kr ótszego czasu gotowania, ok. 4-5 minut. Tworzy idealn ą kompozycję smakową z tuńczykiem i oliwkowym pesto. Przygotowanie tego pysznego i efektownego dania z makaronu jest niezwykle proste i nie zajmie Ci więcej niż 15 minut! To idealny pomysł na szybki obiad albo lunch z przyjaciółmi. Cały przepis podaję poniżej ....
***
Sk ładniki dla 3-4 os ób :
250 g makaronu tagliatelle capricciose
1 op. tu ńczyka al naturale
135 g groszku
35 g czarnych oliwek
Na pesto:
1 op. tuńczyka al naturale
35 g czarnych oliwek
3-4 łyżki oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki suszonego oregano
szczypta soli morskiej
Do posypania:
tarty parmezan
Przygotowanie:
Nastaw garnek z wodą i doprowadź do wrzenia. Delikatnie wrzuć makaron. Jak się zacznie gotować, wsyp szczyptę soli i zamieszaj, żeby się nie przykleił do dna. W tym czasie przygotuj pesto: tuńczyka, czarne oliwki, zioła i s ól wrzu ć do blendera i zmiksuj na gładką masę. Makaron tagliatelle capricciose gotuj 4-5 minut. Następnie odcedź, wymieszaj z pesto. Obł ó ż kawałkami tuńczyka, całymi oliwkami i groszkiem. Osobno w miseczce podaj starty parmezan.
Źródło:http://amandaricci-butikzprzepisami.blogspot.com/2015/04/makaron-z-tunczykiem-pesto-i-oliwkami.html