Wykonanie

Pyszne w smaku, chrupiące, świąteczne paszteciki z delikatnym farszem z
kurczaka, idealne jako przystawka do obiadu, na Święta, imprezę dla przyjaci ó ł, przyjęcie sylwestrowe ....Do ciasta dro żdżowego i do farszu
daję same ż ó łtka
jajek, dzięki
czemu paszteciki są delikatne, lekkie, rozpływają się w ustach. Pozostałe
białka najlepiej wykorzystać do upieczenia ciasta do
kawy. Ja tak zawsze planuję w pakiecie: moje paszteciki plus słodkie wypieki ....Dziś sobota, sz óstego grudnia. Postanowiłam, że na imprezę wieczorem wystarczy jedno danie gorące czyli barszcz z pasztecikami, a na deser do
kawy podam pyszne ciasto na białkach .... o czym ciąg dalszy nastąpi.Składniki na 26 pasztecik ów:Na ciasto:1/2 kg m ąki80 g
masła, 40 g
drożdży, 1/2 szklanki
mleka4 ż ó łtka + 1 całe
jajko1 łyżeczka
cukru, 1/2 łyżeczki
soliNa farsz:700 g
kurczaka (filet)2 ż ó łtka,
suszone oregano, s ól,
pieprzPrzygotowanie: Farsz:
filet z kurczaka udu ś z
cebulą w małej ilości posolonej
wody. Po ugotowaniu zmiel razem z
cebulą. Do masy dodaj s ól,
pieprz,
suszone oregano oraz 2 surowe ż ó łtka. Wymieszaj, powstanie delikatny mus.Ciasto:
drożdże rozetrzyj z
cukrem i kilkoma łyżkami ciepłego
mleka. Wymieszaj z roztopionym
masłem i resztą składnik ów. Wyrób r
ękami i odstaw w ciepłe miejsce. Ciasto ma być dość gęste, ale nie twarde.Moja rada: jeśli wyjdzie twarde, zwiększ ilość
mleka. Gdy ciasto podwoi objętość, ponownie go wyr ób i odstaw na pó ł godziny.Lepienie pasztecików: Rozwałkuj prostokątny placek, nał ó ż rulon farszu o średnicy ok. 2 cm. Zawiń ciasto, zlep pod farszem, odetnij nadmiar ciasta. Wykorzystaj na drugi wałek. Uformowane wałki potnij na kawałki r ównej d ługości (około 5 cm). Tępą stroną noża zr ób dekoracyjn ą kratkę. Posmaruj
jajkiem ubitym z łyżką
wody. Piecz na blaszce 30 minut w 180 °C. Paszteciki najlepiej smakują podane z domowym barszczem z
burak ów na zakwasie (tutaj podaję mój przepis jak zrobić barszcz na zakwasie).