ßßß Cookit - przepis na Risotto z ryżem czarnym i krewetkami

Risotto z ryżem czarnym i krewetkami

nazwa

Wykonanie

Poniewa ż ja przygotowywałam jedzenie dla fana risotto, postanowiłam podejść do tematu kreatywnie i zadbać o odpowiednio wyszukane, niecodzienne i wyrafinowane składniki i dodatki do potrawy. Zamarzyła mi się kompozycja dw óch gatunków ry żu, dw óch smaków, dwóch kolorów - czarnego riso integrale nerone i bia łego carnaroli extra . W imperium chińskim riso integrale nerone był "ryżem zakazanym", uprawianym wyłącznie na potrzeby cesarza i jego dworu. Ze względu na jego wartości odżywcze, zawartość mikroelement ów i witamin (żelazo,selen, magnez, wapń, fosor, wit. A i C) uważany był za afrodyzjak.
Ryż ten ma niezwykły czarny kolor, charakterystyczne długie ziarna, aromat egzotycznych drzew, a w smaku przypomina świeżo upieczony chleb razowy z pełnego przemiału. Tworzy doskonałą barwną i smakową kompozycję z delikatnym w smaku, cenionym przez smakoszy risotto, ryżem carnaroli extra. W por ównaniu z popularniejszym ry żem basmati, carnaroli po ugotowaniu nie klei się i nie tworzy nieestetycznej papki, pozostaje smakowicie chrupiący w środku, ma r ównie ż ładniejszy kolor - śnieżnobiały, podczas gdy basmati, jak wiadomo, ma lekko ż ó łtawe zabarwienie. Nic więc dziwnego, że carnaroli służy do tworzenia i podawany jest w najlepszych restauracjach.
Porcje ryżu białego i czarnego, układałam naprzemiennie na talerzu, co utworzyło już samą w sobie malowniczą mozaikę w stylu haute cuisine, kt ór ą udekorowałam jeszcze dodatkowo pieczonymi krewetkami, zielonymi szparagami i mini-papryczkami. Efekt możecie zobaczyć na zdjęciach, a jeśli kogoś zainspirowałam do własnych eksperyment ów w kuchni - oto przepis ....
***
Przepis dnia: Risotto z ry żem czarnym i krewetkami
Sk ładniki dla 2 os ób:
100 g ry żu czarnego integrale nerone
100 g ryżu białego carnaroli extra
250 g zielonych szparag ów
1/2 łyżki soli morskiej drobnoziarnistej
10 szt. średnich krewetek
sok z 1/2 cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek
włoszczyzna na bulion
2 średnie marchewki
2 łyżki masła
s ól i suszone oregano - do smaku
Do dekoracji:
małe papryczki
Przygotowanie:
W łoszczyznę umyj, obierz, pokr ój w drobn ą kostkę. Masło podgrzej w głębokim rondlu, wrzuć pokrojone warzywa, podsmaż. Dodaj 2 szklanki wody, p ó ł łyżeczki soli, suszone oregano i gotuj do miękkości. Ryż biały zalej bulionem (po odcedzeniu warzyw) i gotuj na małym ogniu ok. 15-17 minut, aż ryż całkowicie wchłonie płyn. Powt órz czynno ści dla ryżu czarnego, z tym że w tym przypadku czas gotowania wynosi 40 minut.
Szparagi opłucz pod bieżącą wodą, odetnij zniszczone końc ówki. Obieraczk ą do warzyw usuń sk órk ę na wysokości 2/3 od dołu szparaga. G órna cz ęść czyli gł ówka szparaga jest delikatna - pozostaw j ą bez obierania.
Nastaw wodę w garnku (najlepiej takim z wkładką do gotowania szparag ów na parze) i doprowad ź do wrzenia. Wstaw szparagi pionowo gł ówkami do góry, jak si ę zaczną gotować, wsyp 1/2 łyżki soli. Szparagi mają pozostać al dente czyli lekko chrupkie.
Przygotuj krewetki: umyj, obierz z pancerzyk ów, usu ń żyłkę, oderwij gł ówki, ale pozostaw ogonki. Skrop odrobin ą soku z cytryny i oliwą, posyp szczyptą soli. Odstaw w marynacie na 15-20 minut. Zapiekaj w gorącym piekarniku ok. 2-3 minuty. Nabieraj łyżką porcje ryżu białego i czarnego i układaj naprzemiennie na talerzu. Udekoruj zgodnie z własną fantazją - krewetkami, szparagami, papryczkami, talarkami marchewki, itp. , tworząc ładny wz ór.
Źródło:http://amandaricci-butikzprzepisami.blogspot.com/2014/11/risotto-z-ryzem-czarnym-i-krewetkami.html