Wykonanie
Papryka faszerowana grzankami i ż
urawin ą to przepis na pyszne, soczyste papryczki z cudownym, rozp ł ywaj ą cym si ę w ustach, ż
urawinowym nadzieniem. Idealne jako przystawka do obiadu, danie na imprez ę, dla dwojga ....Uwielbiam dania z
papryki!
Papryka faszerowana ry ż em i sa ł
atka z
makaronem i
papryk ą to moje ulubione przepisy .... Dzi ś kupi ł am ma ł e papryczki w dwóch kolorach - ż ó ł tym i czerwonym i zaplanowa ł am, ż e
zrobi ę je zapiekane z farszem z grzankami i ż
urawin ą . Przepis jest bardzo prosty, a przygotowanie zajmuje pi ę tna ś cie minut! Papryczki nape ł niam po prostu farszem i umieszczam w naczyniu ż aroodpornym. Zapiekam w gor ą cym piekarniku i gotowe! Farsz mi si ę uda ł prawie jak do
indyka na ś wi ę to dzi ę kczynienia ........ o czym ciąg dalszy nastąpi.Składniki dla 2 osób:400 g małych papryczek150 g
pszennego chleba (
bułki)1
jajko2-3 łyżki
żurawiny2 łyżki
oliwy z oliwek1/2 łyżeczki
soli morskiejświeże
oreganoPrzygotowanie:Papryczki umyj pod bieżącą
wodą, wytrzyj do sucha ręcznikiem papierowym. Następnie przekr ój ostro żnie wzdłuż, nie niszcząc dekoracyjnego ogonka. Usuń pestki. Wydrążone poł ówki papryczek prze ł ó ż do żaroodpornego naczynia,
skrop delikatnie
oliwą i posyp szczyptą
soli morskiej. Wstaw do rozgrzanego do 200 °C piekarnika na 7-10 minut.Przygotuj farsz:
chleb pszenny (bu łkę)
pokr ój w drobn ą kostkę, wrzuć na blaszkę, zapiekaj kilka minut, aż grzanki się ładnie zrumienią. Przeł ó ż do miski, rozkrusz blenderem, wbij
jajko, dorzuć
żurawinę, delikatnie wymieszaj całość łyżką. Podpieczone poł ówki papryczek nape łnij farszem, przykryj drugą poł ówk ą i umieść na kolejne 10-12 minut do piekarnika. Podawaj gorące prosto z pieca na st ó ł, przybrane listkami świeżego
oregano.



