ßßß Cookit - przepis na Papryka faszerowana grzankami i żurawiną

Papryka faszerowana grzankami i żurawiną

nazwa

Wykonanie

Papryka faszerowana grzankami i ż urawin ą to przepis na pyszne, soczyste papryczki z cudownym, rozp ł ywaj ą cym si ę w ustach, ż urawinowym nadzieniem. Idealne jako przystawka do obiadu, danie na imprez ę, dla dwojga ....
Uwielbiam dania z papryki! Papryka faszerowana ry ż em i sa ł atka z makaronem i papryk ą to moje ulubione przepisy .... Dzi ś kupi ł am ma ł e papryczki w dwóch kolorach - ż ó ł tym i czerwonym i zaplanowa ł am, ż e zrobi ę je zapiekane z farszem z grzankami i ż urawin ą . Przepis jest bardzo prosty, a przygotowanie zajmuje pi ę tna ś cie minut! Papryczki nape ł niam po prostu farszem i umieszczam w naczyniu ż aroodpornym. Zapiekam w gor ą cym piekarniku i gotowe! Farsz mi si ę uda ł prawie jak do indyka na ś wi ę to dzi ę kczynienia ....
.... o czym ciąg dalszy nastąpi.
Składniki dla 2 osób:
400 g małych papryczek
150 g pszennego chleba (bułki)
1 jajko
2-3 łyżki żurawiny
2 łyżki oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki soli morskiej
świeże oregano
Przygotowanie:
Papryczki umyj pod bieżącą wodą, wytrzyj do sucha ręcznikiem papierowym. Następnie przekr ój ostro żnie wzdłuż, nie niszcząc dekoracyjnego ogonka. Usuń pestki. Wydrążone poł ówki papryczek prze ł ó ż do żaroodpornego naczynia, skrop delikatnie oliwą i posyp szczyptą soli morskiej. Wstaw do rozgrzanego do 200 °C piekarnika na 7-10 minut.
Przygotuj farsz: chleb pszenny (bu łkę) pokr ój w drobn ą kostkę, wrzuć na blaszkę, zapiekaj kilka minut, aż grzanki się ładnie zrumienią. Przeł ó ż do miski, rozkrusz blenderem, wbij jajko, dorzuć żurawinę, delikatnie wymieszaj całość łyżką. Podpieczone poł ówki papryczek nape łnij farszem, przykryj drugą poł ówk ą i umieść na kolejne 10-12 minut do piekarnika. Podawaj gorące prosto z pieca na st ó ł, przybrane listkami świeżego oregano.
Źródło:http://amandaricci-butikzprzepisami.blogspot.com/2014/10/papryka-faszerowana-grzankami-i-zurawina.html