Wykonanie
Dziś przygotujemy pyszne chrupiące grzanki
ziołowe. Jest to idealny dodatek do wszelkich zup typu krem . Mają pyszny
ziołowy smak i bardzo powoli nasiąkają przez co pozostają długo chrupiące.Składniki:-
Bułka lub
chleb pszenny-
Zioła-
Oliwa z oliwekPrzygotowanie:
Pieczywo kroimy w kostkę około 1 centymetra. Na blachę wylewamy
oliwę i
mieszamy pieczywo aby z każdej strony nasiąknęło
oliwą. Ilość
oliwy zależy od
pieczywa, do
bułek dajemy mniej niż do
chleba aby
bułka się nie rozpadała.
Oliwę dodajemy stopniowo w niewielkich ilościach. Jak
pieczywo jest już z każdej strony pokryte
oliwą dodajemy
ziół. W tym miejscu jak i w składnikach nie wymieniam
ziół które należy użyć bo każdy w tym punkcie używa takich jak lubi, ilość też jest zależna od preferencji. Ja zazwyczaj używam suszonych:
bazylii,
tymianku,
rozmarynu,
papryki. Całość mieszamy tak aby
zioła pokryły
chleb nasiąknięty
oliwą. Całość pieczemy w piekarniku o temperaturze 180°C około 10 minut na złoty kolor pilnując aby nie przypalić
ziół.