Wykonanie
Przepis na og
órki kiszone w słoju czyli p
rzetwory na zim ę z
ogórków . Dodatki smakowe to ważna kwestia, ja lubię
ogórki kiszone w zalewie z
czosnkiem ....Do tego
koper,
chrzan i liście
czarnej porzeczki. Og
órki zalewam letni ą, przestudzoną zalewą. Jeśli og
órki zalejemy gor ącą zalewą, proces fermentacji będzie przebiegał szybciej, ale burzliwie. Ważna jest proporcja
soli do
wody w zalewie. Aby og
órki dobrze si ę ukisiły, by lepiej przebiegał proces fermentacji, dodaję r ównie ż odrobinę
cukru. Po dw óch-
trzech dniach
ogórki b ędą już lekko ukiszone, a po siedmiu gotowe do przechowania na zimę. Uwielbiam domowe og óreczki pachn ące
czosnkiem,
chrzanem i
koprem! Będą idealne zimową
porą do sałatek, zup i kanapek ....Przepis: Og
órki kiszoneSk ładniki na sł ój 3 l :
ogórki - 1,5 kgDodatki smakowe: 2 z ąbki
czosnku, korzeń
chrzanu (2 kawałki o rozmiarach 5 na 2 cm),
koper - 3 baldachy, liście
czarnej porzeczkiNa zalewę: 1,5 l przegotowanej
wody, 2 łyżki
soli, 1/2 łyżeczki
cukruPrzygotowanie: Og
órki : umyj, odetnij szypu łki na końcach. Uł ó ż pierwszą warstwę og
órków w s
łoju - układaj pionowo i tak, aby ściśle przylegały do siebie. Pomiędzy og
órkami pierwszej warstwy umie ść jeden ząbek
czosnku przekrojony wzdłuż i jeden kawałek korzenia
chrzanu pokrojony w paski.
Powt órz czynno ści dla drugiej warstwy og
órków.
Ogórki uk ładaj ściśle, starając się je zablokować w słoju, aby po zalaniu zalewą nie wynurzyły się z płynem na powierzchnię. Pomiędzy og
órkami drugiej warstwy równie ż umieść przekrojony ząbek
czosnku i korzeń
chrzanu. Umieść na og órkach li ście
czarnej porzeczki i baldachy
kopru.Przygotuj zalewę: 1,5 litra przegotowanej
wody wymieszaj z
solą i
cukrem. Odstaw do przestudzenia. Wystudzoną, letnią zalewą zalewaj og
órki. Je śli og
órki zalejemy gor ącą zalewą, proces fermentacji będzie przebiegał szybciej, ale burzliwie. Sł ój przykryj zakr
ętką, ale nie dokręcaj mocno przez kilka pierwszych dni. Sł ój postaw w cieple, w temperaturze pokojowej. Zbieraj i usuwaj pian ę, kt óra powstaje w pierwszych dniach. Po dwóch-
trzech dniach
ogórki b ędą już lekko ukiszone, a po siedmiu gotowe. Zakręć mocno sł ój i odstaw w ch łodne miejsce.