ßßß Cookit - przepis na Ogórki kiszone

Ogórki kiszone

nazwa

Wykonanie

Przepis na og órki kiszone w słoju czyli p rzetwory na zim ę z ogórków . Dodatki smakowe to ważna kwestia, ja lubię ogórki kiszone w zalewie z czosnkiem ....
Do tego koper, chrzan i liście czarnej porzeczki. Og órki zalewam letni ą, przestudzoną zalewą. Jeśli og órki zalejemy gor ącą zalewą, proces fermentacji będzie przebiegał szybciej, ale burzliwie. Ważna jest proporcja soli do wody w zalewie. Aby og órki dobrze si ę ukisiły, by lepiej przebiegał proces fermentacji, dodaję r ównie ż odrobinę cukru. Po dw óch-trzech dniach ogórki b ędą już lekko ukiszone, a po siedmiu gotowe do przechowania na zimę. Uwielbiam domowe og óreczki pachn ące czosnkiem, chrzanem i koprem! Będą idealne zimową porą do sałatek, zup i kanapek ....
Przepis: Og órki kiszone
Sk ładniki na sł ój 3 l : ogórki - 1,5 kg
Dodatki smakowe: 2 z ąbki czosnku, korzeń chrzanu (2 kawałki o rozmiarach 5 na 2 cm), koper - 3 baldachy, liście czarnej porzeczki
Na zalewę: 1,5 l przegotowanej wody, 2 łyżki soli, 1/2 łyżeczki cukru
Przygotowanie: Og órki : umyj, odetnij szypu łki na końcach. Uł ó ż pierwszą warstwę og órków w s łoju - układaj pionowo i tak, aby ściśle przylegały do siebie. Pomiędzy og órkami pierwszej warstwy umie ść jeden ząbek czosnku przekrojony wzdłuż i jeden kawałek korzenia chrzanu pokrojony w paski. Powt órz czynno ści dla drugiej warstwy og órków. Ogórki uk ładaj ściśle, starając się je zablokować w słoju, aby po zalaniu zalewą nie wynurzyły się z płynem na powierzchnię. Pomiędzy og órkami drugiej warstwy równie ż umieść przekrojony ząbek czosnku i korzeń chrzanu. Umieść na og órkach li ście czarnej porzeczki i baldachy kopru.
Przygotuj zalewę: 1,5 litra przegotowanej wody wymieszaj z solą i cukrem. Odstaw do przestudzenia. Wystudzoną, letnią zalewą zalewaj og órki. Je śli og órki zalejemy gor ącą zalewą, proces fermentacji będzie przebiegał szybciej, ale burzliwie. Sł ój przykryj zakr ętką, ale nie dokręcaj mocno przez kilka pierwszych dni. Sł ój postaw w cieple, w temperaturze pokojowej. Zbieraj i usuwaj pian ę, kt óra powstaje w pierwszych dniach. Po dwóch-trzech dniach ogórki b ędą już lekko ukiszone, a po siedmiu gotowe. Zakręć mocno sł ój i odstaw w ch łodne miejsce.
Źródło:http://amandaricci-butikzprzepisami.blogspot.com/2014/09/ogorki-kiszone.html