Wykonanie
Szparagi białe gotowane na parze!
Sałatka ze
szparagami gotowanymi na parze to elegancka przystawka na imprezę i świąteczny obiad ....
Szparagi tworzą idealną kompozycję
smakową z grillowaną
rybą, drobiem, pieczonymi
ziemniakami w mundurkach. Mają bardzo mało kalorii i polecane są dla osób, które dbają o linię i stosują dietę. Białe
szparagi b ardzo dekoracyjnie wygl ądają na
stole. Mogłyby pojawić się na królewskiej uczcie! Podawaj gorące prosto z
wody, z rozpuszczonym
masłem. Ja je uwielbiam ze
stekiem z łososia, świeżymi
truskawkami i kieliszkiem dobrze schłodzonego
wytrawnego szampana ....Tymczasem plac Zamkowy w Warszawie - wczoraj, 4 czerwca, centrum świata, dziś znowu cicho i spokojnie. Zamek Królewski pięknie wygląda w promieniach słońca .... Spacerowicze, wycieczki szkolne, turyści, kawiarenki,
dorożki - dzień jak co dzień....Jak się dowiadujemy, w menu dla dostojnych gości pojawiły się wykwintne dania:
szparagi, jesiotr,
jagnięcina w marynacie z igieł modrzewia, a na deser mus
chałwowy ........ o czym ciąg dalszy nastąpi.Przepis dnia:
Szparagi b iałe gotowane na parzeSkładniki na 4 osoby:2 pęczki - 500 g bia łych
szparag ów1/2 łyżki
soli morskiej gruboziarnistej2-3 łyżki
masłaświeże gałązki
rozmarynu - do dekoracjiPrzygotowanie:Przygotuj
szparagi:
Szparagi opłucz pod bieżącą
wodą i odetnij zniszczone końc ówki. Nast ępnie specjalną obieraczką do warzyw usuń zdrewniałą sk órk ę na wysokości 2/3 od dołu
szparaga. G órna cz ęść czyli gł ówka
szparaga jest delikatna - pozostaw j ą bez obierania.Ugotuj
szparagi: Będzie potrzebny specjalny duży garnek z wkładką do gotowania
szparag ów na parze. Nastaw
wodę w garnku Nastaw
wodę w garnku i doprowad ź do wrzenia. Delikatnie wł ó ż
szparagi pionowo gł ówkami do góry. Jak si ę zaczną gotować, wsyp płaską łyżkę
soli i szczyptę
cukru. Czas gotowania białych
szparag ów zale ży od ich grubości, z reguły wynosi 15-17 minut. Warzywa mają pozostać al dente czyli lekko chrupkie.Ugotowane
szparagi przeł ó ż na talerze, podawaj z roztopionym
masłem, udekorowane
truskawkami oraz gałązkami
rozmarynu. Białe
szparagi idealnie komponują się z grillowaną
rybą, drobiem, z pieczonymi
ziemniakami.