Wykonanie

Lekkie, owsiane muffinki
jogurtowe, s ł odkie "ma ł e co nieco", na ka ż d ą okazj ę i
por ę dnia: jako s ł odka przek ą ska, pó ź ne ś niadanie czy deser do popo ł udniowej
herbatki. Muffinki, które polecam, s ą zdrowe i dietetyczne. Wypiekane z dodatkiem m ą ki razowej i otr ę bów owsianych, maj ą mnóstwo warto ś ci od ż ywczych i nie s ą zbyt kaloryczne. W porównaniu z tradycyjnymi wypiekami, babeczkami czy
ciasteczkami nie zawieraj ą ani
proszku do pieczenia ani ż adnych innych sztucznych dodatków. Zamiast mas ł a mo ż esz u ż y ć
oliwy z oliwek. Przepis jest dziecinnie prosty - wystarczy wymiesza ć sk ł adniki. Muffiny maj ą swoje oryginalne pochodzenie z ameryka ń skiej tradycji kulinarnej, ale na dobre zadomowi ł y si ę u nas. I nie wyobra ż amy sobie bez nich ż ycia. Nawet je ś li dbasz o
lini ę i jeste ś na diecie odchudzaj ą cej, mo ż esz pozwoli ć sobie od czasu do czasu na jedn ą muffink ę ....Muffiny z
borówkami - Sk ładniki na 8 muffinek :450g
borówek + 1/2 kg m ąki (w tym 350g
mąki pszennej i 150g razowej), 200g
cukru trzcinowego, 3-4 łyżki
otręb ów owsianych2
jajka, 2 op.
jogurtu naturalnego, 3 łyżki
oliwy, 1/2 łyżeczki
soli;Przygotowanie:
Borówki prze ł ó ż na sitko, opłucz pod bieżącą
wodą. Przeł ó ż do głębokiego rondla, zasyp połową
cukru. Gotuj na wolnym ogniu kilka minut, stale mieszając. Odstaw do wystudzenia. M ąkę odważ, przesyp do głębokiej miski, zr ób do łek, wbij
jajka. Dodaj
otręby,
jogurt, pozostały
cukier oraz
oliwę i s ól. Zmiksuj ciasto trzepaczkami. Nast ępnie do ciasta dodaj bor ówki i wymieszaj ca łość łyżką. Foremki do muffinek napełnij
ciastem. Piecz 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 250 °C.