Wykonanie
Polecam mój przepis na w ł oski sernik, pyszne kruche ciasto z
serem mascarpone i wi ś niami. To pyszna, owocowa wersja klasycznego przepisu. W ybór
owoców to kwestia smaku, ja w ypiekam go w sezonie ze ś wie ż ymi wi ś niami, w pozosta ł ych
miesi ą cach z wi ś niami mro ż onymi lub z kompotu . Sernik to najbardziej uniwersalne ciasto, pasuje i na co dzie ń i od ś wi ę ta ....Najpyszniejszy sernik z wi śniami
jadłam w Mediolanie. To nie był zwykły sernik, to była poezja, prawdziwe arcydzieło sztuki cukierniczej! Cudowne połączenie niezwykle delikatnego
śmietankowego twarogu z orzeźwiającym aromatycznym smakiem dojrzałych
wiśni ....Włoskie desery i wypieki sw ój niezwyk ły smak zawdzięczają serkowi
mascarpone . To niezwykle smaczny
serek o smaku i konsystencji
śmietany, podstawowy składnik wielu włoskich deser ów, w tym najbardziej znanego w świecie, deseru tiramisu.
Mascarpone wybornie smakuje z dodatkiem świeżych
owoc ów ....Było upalne popołudnie, czy raczej wczesny wiecz ór. Środek maja to we Włoszech już lato. Temperatury sięgały prawie trzydziestu stopni. W gąszczu romantycznych uliczek w zabytkowej części miasta, przechadzał się kosmopolityczny tłum. Obok Włoch ów w eleganckich marynarkach, szykownych W łoszek w pięknych, kolorowych sukniach, obowiązkowo na szpilkach, wszystkie nacje i kolory Europy i świata. I w tym barwnym tłumie przechadzałam się i ja.Spragniona
kawy i czegoś słodkiego, wypatrywałam po drodze jakiegoś sympatycznego lokalu .... Nagle ujrzałam oazę szczęścia, fabrykę przyjemności, uroczą małą restaurację z kolorową markizą nad wejściem i stoły przykryte obrusami w czerwoną kratkę. Kuszący aromat świeżo zmielonej
kawy i słodkie delicje w witrynie dopełniały obrazu tego cudownego miejsca ....Sernik z wi śniamiSk ładniki :Ciasto:2 szklanki m ąki pszennej100 g
cukru (trzcinowego)100g mas ła2 łyżki
śmietany1
jajko30g dro żdży4 łyżki
mlekaszczypta
soliSk ładniki na masę
serową:250 g
mascarpone250 g kg
twarogu100 g
cukru (trzcinowego)1 op. budyniu
śmietankowego (bez
cukru)1
jajko2 łyżki
śmietanyNa warstwę
wiśniową :wi śnie z kompotu1
galaretka wi śniowa (w proszku)Przygotowanie:Zaczyn na ciasto : dro żdże rozetrzyj z łyżką
cukru, łyżką
mąki i kilkoma łyżkami
mleka. Odstaw do wyrośnięcia.
Mąkę posiekaj z
masłem na "piasek", zr ób do łek, wbij
jajko. Następnie dodaj zaczyn,
jogurt,
cukier, s ól. Zmiksuj ciasto trzepaczkami. Foremk ę do tarty wysmaruj dobrze
masłem, wyklej dno
ciastem.Masa serowa : do miski po cie ście wł ó ż
twar óg i pozosta łe składniki na masę
serową:
twar óg,
cukier, budy ń,
jajko,
jogurt,
kaszę mannę i zmiksuj trzepaczkami. Masę
serową wył ó ż na ciasto, wygładź. Piecz 30 min. w temperaturze 200 °C z termo-obiegiem. Po upieczeniu sernik wystud ź.Warstwa wi śniowa : Przygotuj
galaretkę wg przepisu na opakowaniu, używając nieco mniej
wody. Odstaw, aż
galaretka zacznie lekko krzepnąć.
Wiśnie uł ó ż dekoracyjnie, zalej
galaretką, odstaw w chłodne miejsce.