Wykonanie
Przygotowanie risotto to pewnie rytuał. Wymaga skupienia, spokoju, ciszy i wolnego czasu. Potrzebuje cierpliwości i miłości. Każda chwila jest ważna i w każdej trzeba uważać. Risotta nie wolno opuścić nawet na chwilę. Te kilkadziesiąt minut poświęconych na przygotowanie
ryżu to moje prywatne, małe święto. W końcu sama, w pełni skupiona na jednej czynności, na tyle monotonnej i powolnej, że pozwala odseparować się od hałasu, zgiełku i największym (czytaj najmniejszych) problemów świata. Kocham gotować risotto i kocham je jeść. Każdy posiłek z risotto to mała wielka uczta. Polecam każdemu. Dziś w wydaniu
cytrynowym.Składniki:1
szalotka1 l
bulionu200 ml białego
wytrawnego wina100 g
sera bursztym50 g
masła300 g
ryżu arboriooliwasólpieprz1/2
cytrynyPrzepis:- Na głębokiej patelni rozgrzewamy
oliwę i wkładamy na nią pokrojoną w kostkę
szalotkę. Lekko solimy i szklimy. Następnie dosypujemy
ryż i lekko przesmażamy. Po minucie dodajemy
wino i czekamy, aż
ryż wchłonie cały płyn. Kolejno dodajemy po chochelce
bulionu. Każda chochelka musi zostać wchłonięta przez
ryż zanim wlejemy następną. W czasie wchłaniania płynu risotto cały czas delikatnie mieszamy. Po koniec dodajemy sok z połowy
cytryny i startą skórkę z tejże połowy. Wyłączamy gaz i dokładamy
starty ser oraz
masło.Całość delikatnie mieszamy, aby
masło i
ser połączyły się z
ryżem. Wszystko doprawiamy
solą i
pieprzem. Na talerzu doprawiamy jeszcze
serem.Smacznego :)

